U skladu sa Zakonom o računovodstvu (Sl. glasnik RS, br. 73/2019, član 9, stav 3. i član 64, stav 3.) privreda i javni sektor imaju obavezu da koriste elektronske fakture i ta obaveza stupa na snagu 31. decembra 2021. godine, a u slučaju javnog sektora, stupa na snagu 1. jula 2021. godine. Najavljeni Zakon o elektronskom fakturisanju uređuje obavezu elektronskog fakturisanja i znatno će izmeniti dosadašnju praksu.

ilustracija/pixabay

Kako je za portal biznis.rs izjavila Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije, ovo predstavlja dodatni izdatak i povećanje troškova u radu poreskih obveznika, i doprinosi pravnoj nesigurnosti.

Kompanije će morati da nadograde informacione sisteme radi automatskog elektronskog fakturisanja, ili da naprave sistem ili ručno unose fakture, a moraće i da obezbede elektronske fakture za isplate van sistema, prenosi Nova ekonomija, što će sve opteretiti domaće privrednike.

Nacrt Zakona o elektronskom fakturisanju predviđa i uvođenje informacionih posrednika, koji uz saglasnost Ministarstva finansija mogu da pružaju usluge izdavanja, evidentiranja, obrade, primanja, dostavljanja i čuvanja elektronskih faktura.

Predsednica Računovodstvene komore Srbije naglasila je da elektronsko fakturisanje povlači sobom pitanja sigurnosti i poverljivosti podataka, kontrole verodostojnosti podataka koji se čuvaju ili šalju, itd.

Posebno je istakla i problem velikih kazni: za privredna društva do 2 miliona dinara a za preduzetnike do 500.000 dinara, kao i da nedoumice malih i srednjih preduzeća povodom novog sistema mogu ozbiljno da ih ugroze.

Nije jasno koji procenat preduzetnika će biti u stanju da samostalno obrađuje i unosi elektronske fakture, niti koliku će to pometnju uvesti u njihovo poslovanje. Nije poznat ni broj onih koji će morati da se oslone na usluge autorizovanog posrednika, niti koliko bi takve usluge finansijski opteretile privrednike.

 

Izvor: ekapija