На данашњи дан  2003. године Зоран Ђинђић, председник Владе Републике Србије, убијен је пред зградом Владе у атентату.

ДС

Ђинђић је рођен 1. августа 1952. одине у Босанском Шамцу. Гимназију је завршио у Београду, а на београдском факултету студирао је филозофију . Пошто је  јануара 1974. комунистичка власт забранила одржавање студентског скупа у Љубљани, на којем је требало да буде указано на постојање кризе југословенског друштва, полиција је ухапсила организаторе, међу којима је био и Ђинђић. Новембра 1974. осуђени су на по годину дана затвора, али, услед притиска међународне јавности, студенти избегавају издржавање казне. Зоран тада одлази у Франкфурт, где наставља студије филозофије. Докторирао је 1979. на универзитету у Kонстанцу.

У Југославију се вратио 1989. године када постаје професор на Филозофском факултету у Новом Саду и виши научни сарадник у београдском Центру за филозофију и друштвену теорију. Са још 12 интелектуалаца исте године је је иницирао обнављање Демократске странке. Септембра 1990. изабран је за председника Извршног одбора странке. Биран је за посланика у прва три вишестраначка сазива Народне скупштине Србије и Већу република Скупштине СРЈ. Јануара 1994. постаје председник Демократске странке.

Након уличних протеста коалиције „Заједно“ због изборне крађе и поништених избора 1996/97, изабран је за градоначелника Београда фебруара 1997. године. Неколико месеци касније распада се коалиција и Ђинђић бива смењен.

Одиграо је важну улогу у свргавању Слободана Милошевића са власти и 5-ооктобарским демонстрацијама. Јуна 2000. Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а затим постао и шеф изборног штаба ДОС-а за изборе септембра 2000. На изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. На републичким изборима одржаним у децембру 2000. године поново побеђује ДОС, а Ђинђић је јануара 2001. године именован за мандатара Владе Србије. Добитник је угледне награде „Бамби“ за 2000. у области политике и награду Фондације „Полак“ за 2002. за допринос развоју демократије у Србији.