Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će svim penzionerima do 19. decembra, pred slavu Sveti Nikola, biti isplaćena pomoć od po 5.000 dinara.

„Pomoć će dobiti 1,72 miliona penzionera. Ta pomoć će dobro doći onima koji imaju manje penzije“, rekao je Vučić za RTS.

On je naveo je za isplatu jednokratne pomoći penzionerima obezbedjeno 75 miliona evra.

Dodao je da penzionerima od januara iduće godine sleduje povišica u skaldu sa zakonom od 5,9 odsto.

Još jedan minimalac za zaposlene u turizmu

Vučić je na RTS-u rekao i da će turistička privreda dobiti sektorsku podršku u još jednom minimalcu za zaposlene i isplata će biti za deset dana.

On je rekao da će tu pomoć dobiti turističke agencije, vodiči, rent-a-kar agencije, ugostitelji i hotelijeri.

„Minimalnu zaradu će dobiti 72.500 zaposlenih“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je to velika pomoć države.

Razmišlja se o pomoći privatnom sektoru u januaru

Vučić je rekao da se razmišlja o tome da se privatnom sektoru pomogne i u januaru.

„Verujem da ćemo naći način kako da pomognemo privatnom sektoru. Više sam za jednokratna davanja, makar ona bila manja, jer ne mogu da budu velika, nego da se menja poreska politika je to donosi dodatnu nesigurnost“, rekao je Vučić.

Očekuje da Srbija ima najveći kumulativni rast

Dodao je da očekuje da se ostvare prognoze Međunarodnog monetranog fonda (MMF) da će Srbija u naredne tri godine imati najveći kumulativni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi, od 9,6 odsto.

Vučić je rekao da država nastoji da pre kraja ove godine isplati ceo kredit od 300 miliona evra koji je uzet od Azerbejdžana za saobraćajnicu Čačak – Ljig.

„Otplati smo nešto više od pola tog kredita, sada hoćemo da vratimo kompletan dug, jer nije laka kamata od četiri odsto, uzeta još 2011. godine“, rekao je on.

Autor: RTS