Prve doze ruske vakcine „sputnjik“ za laboratorijsku kontrolu stigle su u Srbiju, potvrdio je za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ilustracija/Picabay

Rusija je danas na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dostavila 20 doza svoje vakcine „sputnjik“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da će prvih 20 doza vakcine „sputnjik“ biti ispitano na Torlaku.

„BIA ih je prosledila tamo i naši stručnjaci imaju vremena da narednih dana i nedelja to ispitaju i kažu da li možemo to da prihvatimo ili ne“, rekao je Vučić.

Kaže da će biti ispitana uporedo sa „Fajzerovom“ vakcinom, za koju je takođe tražena registracija.

„Očekujemo pre kraja godine da dobijemo prve količine ‘Fajzerove’ vakcine, to će biti mali deo, ali značjano veći deo u januaru i februaru ćemo dobiti. Očekujemo da do kraja februara i početka marta dobijemo 350.000 ‘Fajzerovih'“, naveo je Vučić.

Predsednik je poručio da će vakcina za sve ljude biti besplatna.

„Ne možete da naterate nekog ko neće da primi vakcinu, ali smatram da su neodgovorni svi koji pozivaju da se ne primi“, istakao je Vučić.

Početkom nedelje, predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je na video-konferenciji sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovom, koji je upoznao premijerku s tim dokle se stiglo sa proizvodnjom ruske vakcine protiv koronavirusa „sputnjik“.

Autor: RTS