Izvor: PKS, eKapija

Početkom naredne sedmice očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom, domaći proizvođači redovno snabdevaju zdravstvene ustanove i apoteke, a povećana tražnja za ovim proizvodom i stvaranje zaliha, u proteklom periodu, stvorili su utisak nestašice. Kako ističu proizvođači, fabrike rade u tri smene, nije bilo prekida ni u proizvodnji ni u isporuci, i u potpunosti mogu da zadovolje zahteve domaćeg tržišta.

„Privredna komora Srbije u svakodnevnom je kontaktu sa našim proizvođačima etanola i trudimo se da im pomognemo oko nabavke sirovina i energenata, odnosno, mazuta“, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS. Situacija na tržištu, izazvana povećanom tražnjom za svim dezinfekcionim sredstvima, pa i medicinskim alkoholom polako se smiruje i uskoro očekujemo potpunu normalizaciju, dodaje Stevanović.

U kompaniji Pan Alko Sistem, Beograd, ističu da je stabilna proizvodnja, da ova kompanija svakodnevno isporučuje tržištu alkohol i da nije bilo prekida u isporuci. Nabavljena je melasa, proizvodnja je organizovana u tri smene i dnevni kapaciteti su oko 25.000 litara alkohola.

Kompanija Swan Lake, Kovin, proizvodi etanol iz melase od šećerne repe i kukuruza.

Imaju registrovanu proizvodnju koncentrovanog etanola 96%, razblaženog etanola 70%, biocidnog proizvoda na bazi etanola 70% i biocidnog sredstva za dezinfekciju ruku. Radi se u tri smene, sedam dana u nedelji, svih 30 dana u mesecu. Imaju velike zahteve sa svih strana da isporučuju svoje proizvode, objašnjavaju iz ove kompanije.

Pojačana potrošnja svih sredstava za dezinfekciju, pa i alkohola, po njegovim rečima, uticala je na enormnu tražnju u kratkom vremenskom roku.

Proizvodnja alkohola u Srbiji potpuno zadovoljava naše potrebe, ali je problem što su trenutno svi odjednom poslali zahteve za isporukom, pa se stvara utisak da ga nema dovoljno. Veoma je značajno da se proizvođačima omogući kupovina melase od šećerana za kojom je velika potražnja, što bi omogućilo kompaniji da dodatno uveća proizvodnju.

U proizvodnji sa kukuruzom kao sirovinom, Swan Lake može da proizvede mesečno ukupno oko 280.000 do 300.000 litara alkohola svih koncentracija.

Dnevni kapaciteti novosadske kompanije Reahem su oko 4.000 litara alkohola, a kako ističu u ovoj firmi potražnja kupaca je ogromna, a imaju potrebu za nabavkom sirovina melasom i kukuruzom.

Republička direkcija za imovinu od kompanije Navip preuzela je oko 350.000 litara belog vina za destilaciju koje će Vino Župa iz Aleksandrovca preraditi u alkohol jačine 75% koji će biti isporučen bolnicama. Direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih iz poreskog postupka u državnu svojinu staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv novog virusa korona.

Članovi Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića PKS inicirali su i organizovali anketiranje članica – destilerija o mogućim količinama alkohola koje bi donirali za preradu u alkohol jačine 75 odsto za potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova. Destilerije su spremne da doniraju oko 11.300 litara voćnih destilata prosečne jačine oko 60%. Za donacije su se prijavljivale i manje destilerije koje su ponudile i rakiju spremnu za prodaju samo da pomognu u teškim trenucima.