Извор: ПКС, еКапија

Почетком наредне седмице очекује се потпуна стабилизација у снабдевању тржишта алкохолом, домаћи произвођачи редовно снабдевају здравствене установе и апотеке, а повећана тражња за овим производом и стварање залиха, у протеклом периоду, створили су утисак несташице. Kако истичу произвођачи, фабрике раде у три смене, није било прекида ни у производњи ни у испоруци, и у потпуности могу да задовоље захтеве домаћег тржишта.

„Привредна комора Србије у свакодневном је контакту са нашим произвођачима етанола и трудимо се да им помогнемо око набавке сировина и енергената, односно, мазута“, рекао је Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПKС. Ситуација на тржишту, изазвана повећаном тражњом за свим дезинфекционим средствима, па и медицинским алкохолом полако се смирује и ускоро очекујемо потпуну нормализацију, додаје Стевановић.

У компанији Пан Алко Систем, Београд, истичу да је стабилна производња, да ова компанија свакодневно испоручује тржишту алкохол и да није било прекида у испоруци. Набављена је меласа, производња је организована у три смене и дневни капацитети су око 25.000 литара алкохола.

Kомпанија Сwан Лаке, Kовин, производи етанол из меласе од шећерне репе и кукуруза.

Имају регистровану производњу концентрованог етанола 96%, разблаженог етанола 70%, биоцидног производа на бази етанола 70% и биоцидног средства за дезинфекцију руку. Ради се у три смене, седам дана у недељи, свих 30 дана у месецу. Имају велике захтеве са свих страна да испоручују своје производе, објашњавају из ове компаније.

Појачана потрошња свих средстава за дезинфекцију, па и алкохола, по његовим речима, утицала је на енормну тражњу у кратком временском року.

Производња алкохола у Србији потпуно задовољава наше потребе, али је проблем што су тренутно сви одједном послали захтеве за испоруком, па се ствара утисак да га нема довољно. Веома је значајно да се произвођачима омогући куповина меласе од шећерана за којом је велика потражња, што би омогућило компанији да додатно увећа производњу.

У производњи са кукурузом као сировином, Сwан Лаке може да произведе месечно укупно око 280.000 до 300.000 литара алкохола свих концентрација.

Дневни капацитети новосадске компаније Реахем су око 4.000 литара алкохола, а како истичу у овој фирми потражња купаца је огромна, а имају потребу за набавком сировина меласом и кукурузом.

Републичка дирекција за имовину од компаније Навип преузела је око 350.000 литара белог вина за дестилацију које ће Вино Жупа из Александровца прерадити у алкохол јачине 75% који ће бити испоручен болницама. Дирекција за имовину ће још једну количину алкохолних дестилата, стечених из пореског поступка у државну својину ставити на располагање ради даље дестилације у медицински алкохол, све у хитном поступку у сврху борбе против новог вируса корона.

Чланови Групације произвођача јаких алкохолних пића ПKС иницирали су и организовали анкетирање чланица – дестилерија о могућим количинама алкохола које би донирали за прераду у алкохол јачине 75 одсто за потребе болница и здравствених установа. Дестилерије су спремне да донирају око 11.300 литара воћних дестилата просечне јачине око 60%. За донације су се пријављивале и мање дестилерије које су понудиле и ракију спремну за продају само да помогну у тешким тренуцима.