Izvor: N1

Izmenama nastavnog kalendara zbog zdravstvene krize izazvane korona virusom učenici neće izgubiti školski raspust, ali će on kraće trajati, kako bi učenici i nastavnici uz manje dodatnih napora završili nastavnu godinu kada se situacija normalizuje, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U saopštenju se navodi i da je odluka o izmeni kalendara doneta isključivo u interesu zaštite zdravlja nastavnika i učenika, u situaciji kada je odložen početak drugog polugodišta tekuće školske godine zbog pandemije.

„Raspust je namenjen učenicima, a ne i zaposlenima u školama… Promena kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole za školsku 2019/2020. godinu rezultat je stručne procene i zasniva se na zakonskim ovlašćenjima resornog ministra“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su izmene školskog kalendara zasnovane na stručnoj proceni, po kojoj bi u navedenom vremenskom periodu moglo da dođe do povećanja rizika od širenja epidemije.

Ministarstvo je pre dva dana saopštilo da će prolećni raspust biti delimično skraćen, odnosno da će se umesto ranije planiranog raspusta od 12. do 20. aprila za osnovne škole u Srbiji, bez Vojvodine, nastava na daljinu odvijati od 13. do 16. aprila, dok će za srednje škole nastava biti održavana 15. i 16. aprila.