Извор: Н1

Изменама наставног календара због здравствене кризе изазване корона вирусом ученици неће изгубити школски распуст, али ће он краће трајати, како би ученици и наставници уз мање додатних напора завршили наставну годину када се ситуација нормализује, саопштило је Министарство просвете.

У саопштењу се наводи и да је одлука о измени календара донета искључиво у интересу заштите здравља наставника и ученика, у ситуацији када је одложен почетак другог полугодишта текуће школске године због пандемије.

„Распуст је намењен ученицима, а не и запосленима у школама… Промена календара образовно-васпитног рада за основне и средње школе за школску 2019/2020. годину резултат је стручне процене и заснива се на законским овлашћењима ресорног министра“, пише у саопштењу.

Додаје се да су измене школског календара засноване на стручној процени, по којој би у наведеном временском периоду могло да дође до повећања ризика од ширења епидемије.

Министарство је пре два дана саопштило да ће пролећни распуст бити делимично скраћен, односно да ће се уместо раније планираног распуста од 12. до 20. априла за основне школе у Србији, без Војводине, настава на даљину одвијати од 13. до 16. априла, док ће за средње школе настава бити одржавана 15. и 16. априла.