Nova školska godina počeće u petak, 1. septembra 2023. godine u svim školama u Srbiji i umnogome če se razlikovati od svih prethodnih.

Foto: RTV Biser

Ove godine zbog velike tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” znatno veća pažnja biće posvećena borbi protiv vršnjačkog nasilja.

I ove godine će se na prvom času intonirati srpska himna “Bože pravde”. Policijski službenici biće prisutni pre, za vreme trajanja nastave i posle časova u obe smene, u svim školama u zemlji.

Od ove školske godine počinje projekat koji će se odvijati u 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola, a podrazumevaće uvođenje dodatnih časova fizičkog vaspitanja.

Prvi predah đake očekuje već u novembru, za Dan primirja, kada će sa vikendom imati čak pet slobodnih dana, pravi mini raspust. Prolećni raspust biće iz jednog dela, od 27. aprila do 6. maja, kada će spojiti vaskršnje i prvomajske praznike. I tu će imati manje slobodnih dana nego lane.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje osmislio je novi izborni predmet koji će osnovci imati od 1. septembra – “vrline i vrednosti kao životni kompas”.