Мобилна апликација којом корисници могу да тестирају очи новорођенчади на жутицу могла би бити ефикасна и јефтина метода спашавања великог броја живота, објавили су научници.

Жутица, проблем са јетром који изазива жутило коже и очију, проузрокује 114 хиљада смрти новорођенчади у свету и инвалидитет код 178 хиљада.

Три четвртине случајева догађају се у јужној Азији и субсахарској Африци што значи да резултати ове експерименталне студије научника са лондонског универзитета, објављене у часопису “ПЛОС ОНЕ”, могу бити велика помоћ здравственим радницима у сиромашнијим крајевима света.  “

У многим деловима света лекари и медицинске сестре ослањају се само на свој вид у откривању жутице. А то је, наравно, непоуздано“, рекао је главни аутор студије Теренс Ленг са универзитетског одељења за биомедцински инжењеринг.

„Наша метода обезбеђује много прецизнију процену и гарантује да озбиљнији случајеви неће проћи неопажено. Чекамо резултате веће студије, али уверени смо да апликацијом можемо спасити  хиљаде живота“, рекао је Ленг.

Жутицу проузрокује веома висок ниво билирубина, хемијског једињења које настаје уобичајеном разградњом црвених крвних ћелија.

Већина случајева је безопасна, али у неким случајевима неуротоксичан облик билирубина може ући у мозак и проузроковати смрт или церебралну парализу и оштећења слуха и вида.

Новорођеним бебама које су сумњиве на жутицу у породилиштима се испитује крв, али проблем је у томе што се многи случајеви појављују накнадно, кад дете стигне кући.

У овој мањој студији научници су фотографисали 37 новорођених беба које су упућене на вађење крви због сумње на жутицу. Фотографије су затим обрађене како би се уклониле дисторзије због светла у позадини и само по жутилу очију су могли да предвиде ниво билирубина.

Резултате су затим упоредили са резултатима испитивања крви. Алгоритам је тачно идентификовао све случајеве који су захтевали лечење, али је нешто мање успешно разлучио оне којима третман није потребан.

Постотак успешности упоредив је са билирубинометром, ручним уређајем који кроз кожу мери његов ниво и препоручује се лекарима да га користе у пракси.

Тренутно је у току испитивање апликације на много већем узорку, тачније на више од 500 беба у Гани.

Извор: Н1

Фото: Pixabay