Mobilna aplikacija kojom korisnici mogu da testiraju oči novorođenčadi na žuticu mogla bi biti efikasna i jeftina metoda spašavanja velikog broja života, objavili su naučnici.

Žutica, problem sa jetrom koji izaziva žutilo kože i očiju, prouzrokuje 114 hiljada smrti novorođenčadi u svetu i invaliditet kod 178 hiljada.

Tri četvrtine slučajeva događaju se u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi što znači da rezultati ove eksperimentalne studije naučnika sa londonskog univerziteta, objavljene u časopisu “PLOS ONE”, mogu biti velika pomoć zdravstvenim radnicima u siromašnijim krajevima sveta.  “

U mnogim delovima sveta lekari i medicinske sestre oslanjaju se samo na svoj vid u otkrivanju žutice. A to je, naravno, nepouzdano“, rekao je glavni autor studije Terens Leng sa univerzitetskog odeljenja za biomedcinski inženjering.

„Naša metoda obezbeđuje mnogo precizniju procenu i garantuje da ozbiljniji slučajevi neće proći neopaženo. Čekamo rezultate veće studije, ali uvereni smo da aplikacijom možemo spasiti  hiljade života“, rekao je Leng.

Žuticu prouzrokuje veoma visok nivo bilirubina, hemijskog jedinjenja koje nastaje uobičajenom razgradnjom crvenih krvnih ćelija.

Većina slučajeva je bezopasna, ali u nekim slučajevima neurotoksičan oblik bilirubina može ući u mozak i prouzrokovati smrt ili cerebralnu paralizu i oštećenja sluha i vida.

Novorođenim bebama koje su sumnjive na žuticu u porodilištima se ispituje krv, ali problem je u tome što se mnogi slučajevi pojavljuju naknadno, kad dete stigne kući.

U ovoj manjoj studiji naučnici su fotografisali 37 novorođenih beba koje su upućene na vađenje krvi zbog sumnje na žuticu. Fotografije su zatim obrađene kako bi se uklonile distorzije zbog svetla u pozadini i samo po žutilu očiju su mogli da predvide nivo bilirubina.

Rezultate su zatim uporedili sa rezultatima ispitivanja krvi. Algoritam je tačno identifikovao sve slučajeve koji su zahtevali lečenje, ali je nešto manje uspešno razlučio one kojima tretman nije potreban.

Postotak uspešnosti uporediv je sa bilirubinometrom, ručnim uređajem koji kroz kožu meri njegov nivo i preporučuje se lekarima da ga koriste u praksi.

Trenutno je u toku ispitivanje aplikacije na mnogo većem uzorku, tačnije na više od 500 beba u Gani.

Izvor: N1

Foto: Pixabay