Za projekat Moja prva plata koji je pokrenula vlada u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, najviše kandidata prijavilo se u Beogradu. Sledeće nedelje zvanično će početi i potpisivanje prvih radnih ugovora.

Ilustracija/Pixabay

Za neku od oko 2.800 objavljenih pozicija na teritoriji grada Beograda prijavilo se preko 3.000 kandidata. Za sada su poslodavci odabrali oko 1.200 kandidata.

“NSZ sada vrši kontrolu i proveru kandidata koji su odabrani od strane poslodavaca u smislu ispunjenosti uslova javnog poziva”, kaže za Prvu TV Marčela Vuinac Obućina, iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Traže se u principu sve struke, ali najviše lica sa visokim obrazovanjem, dodaje ona.

Kako je rok za selekciju kandidata poslodavcima produžen do 18. novembra, konačna lista onih koji su izabrani da se preko projekta zaposle još nije objavljena.

“Konačna lista poslodavaca sa odabranim brojem izvršilaca biće objavljena na portalu Moja prva plata do 27. novembra 2020. godine, nakon toga pristupićemo potpisivanju trojnih ugovora između NSZ, poslodavca i kandidata sa uzajamnim pravima i obavezama. Planirano je da potpisivanje ugovora traje od 28. novembra do 14. decembra ove godine”, kaže Vuinac Obućina.

Poslodavac nema pravo da odabranog kandidata radno angažuje i uključi u program pre potpisivanja ugovora, kažu iz NSZ.

Inače, nalog na portalu Moja prva plata otvorilo je skoro 23 hiljade mladih iz cele Srbije, od kojih se više od 17.000 uspešno prijavilo na neku od pozicija.

Program se finansira devet meseci u iznosu 20.000 dinara mesečno za one sa srednjom školom, a 24.000 dinara za one sa visokim obrazovanjem.

Izvor: B92