За многе позиције почетног нивоа Мицрософт не захтева да кандидати имају факултетску диплому, већ подстиче да се пријаве сви који мисле да се добро уклапају. А плате за већину таквих позиција крећу се од 60.000 до 130.000 УСД годишње.

Руководиоци у Мицрософту кажу да им оваква пракса омогућава да дођу до шире базе талената и изграде разноврснију радну снагу у компанији.

„Ако имате исте људе који имају исти степен образовања, исту професионалну позадину и све остало, они нец́е моц́и да реше све наше проблеме. Ако имате људе који долазе са доста различитим позадинама, они заиста могу другачије да размишљају“, изјавила је подпредседница Мицрософта Анн Јохнсон, пише Бизлифе.

Kако каже, факултетске дипломе нису непогрешив показатељ да ли ће се кандидат одлично снаћи у некој улози – уместо тога, Мицрософт подстиче фокусирање на „меке вештине“ попут тимског рада и радозналост, као и спремност кандидата да се брзо учи.

Мицрософт није једина велика технолошка компанија која изазива и преиспитује традиционална очекивања када је у питању запошљавање људи. Гоогле и Аппле су ширили сличну политику прихватања пријава за посао од било кога, без обзира на њихово образовање, јер се широка технолошка индустрија бори против хроничног недостатка разноликости.

Тако је и Елон Муск, шеф Тесле, недавно преко Тwиттера тражио нове запослене без обзира на њихов степен образовања. Довољно је само да прођу његов тест.

Извор: Бизлифе

Фото: Pixabay