Нови “Блуетоотх сенсор” може да открије срчани застој 10 дана пре него што се он догоди и то са тачношц́у до 80 одсто, показало је истраживање.

Фластер који се носи на грудима делује тако што прати ритам срца, квалитет спавања, број корака и држање тела. Ове податке шаље у апликацију за паметне телефоне која користи вештачку интелигенцију како би поставила параметре за сваког пацијента.

Одавде се може открити када срчана функција почне да се погоршава пре него што особа буде збринута или доктори открију да нешто није у реду.

Научници са Универзитета за здравље у Јути и система здравствене заштите у Салт Лаке Ситију кажу да ц́е технологија смањити број хитних случајева.

Научници су пратили 100 болесника са затајењем срца, просечне старости 68 година, који су на грудима носили фластер са сензором до три месеца.

Упозорење се активира када су информације одступиле од нормалних и указивале да се пацијентово стање срца погоршава.

“Ова студија показује да можемо тачно предвидети вероватноц́у хоспитализације за погоршање срчаног затајења много пре него што лекари и пацијенти знају да нешто није у реду”, рекао је водец́и аутор студије др Јосеф Стехлик.

„Способност да се лако открију промене на срцу довољно рано омогуц́иц́е лекарима да започну брзе интервенције које би могле да спрече поновну хоспитализацију и спрече погоршање срчане инсуфицијенције, додао је доктор.

Затајење срца значи да орган не може правилно да функционише. У неким случајевима срце не може да се снадбе крвљу, у другим случајевима нема довољно снаге да напуни крвљу остатак тела.

„Они појединци који су понављали хоспитализације због затајења срца имају значајно вишу смртност. Чак иако пацијенти преживе, они имају лошу функционалну способност, лошу толеранцију на вежбање и низак квалитет живота после хоспитализација,“ рекао је коаутор студије, др Бикем Бозкурт.

Извор: Daily Mail

Фото: Pixabay