U Srbiji su do danas u 15 časova potvrđena 384 slučaja koronavirusa. Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević je rekla da su od poslednjeg izveštaja do 15 časova 25. marta 2020. godine testirani uzorci 245 osoba od kojih je 81 pozitivno i 164 negativno na korona virus.

Kisić Tepavčević kaže da je u 21 gradu potvrđen bar jedan pozitivan slučaj, posle Beograda gde ima 158 slučajeva, ide Niš sa 40, Valjevo 38.

Valjevo i Niš imaju sličan broj prijavljenih slučajeva. Zatim ide Novi Sad sa 21 prijavljenim, Čačak 13, Kragujevac 12, Kruševac i Ćuprija po 10.

Gradovi sa jednocifrenim brojem obolelih su Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Aranđelovac, Zaječar i Pančevo.

Po jednog obolelog imaju Vrnjačka Banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin, Leskovac, Stara Pazova, Subotica, Veliko Gradište, Gornji Milanovac, Bela Palanka, Dimitrovgrad, Kraljevo, Svilajnac, Sjenica, Velika Plana, Paraćin, Sombor i Sremska Mitrovica.

Kisić Tepavčević kaže da do sada imamo najaveći broj testiranih osoba i veći broj prijavljenih.

Ukupan broj od onih sa najtežim formama nije značajno porastao, juče je bila 21 osoba na respiratoru, danas je 24, ukazala je ona.

„Srećom, najveći broj nema najteže oblike kliničkog ispoljavanja“, istakla je Kisić Tepavčević.

Oboljevanje zadravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano jer su prvi na udaru, kaže  Kisić Tepavčević.

Naša prva i osnova uloga je da ne dozovolimo da infekcija uđe široko u zdravstveni sistem, kaže ona.

„Većina se zarazila u kontaktima van zdravstvenog sistema i nije dišlo do širenja u  zdravstvenoj sredini“, ukazala je Kisić Tepavčević.

„Još nije počelo masovno testiranje koje smo planirali, tragamo za osobama iz kontakta da bi sprečili dalje širenje infekcije“, pojasnila je ona.

Podsetila je da se, kada je Kovid-19 otkriven u Kini, mislilo da se virus ne može preneti na čoveka, ali da je oboljevanje zdravstvenih radnika u Kini prvo što je ukazalo da se prenosi.

Prof. dr Predrag Kon je, na redovnoj pres konferenciji, rekao da su hospitalizovana 203 pacijenta.

Od tog broja, njih 14 je u KC Vojvodina, 18 u KC Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Infektivnoj klinici KCS, dok je 131 pacijent u KBC „Dragiša Mišović“, 10 na Klinici za pulmologiju, a dva pacijenta u Valjevu.

Na respiratoru je 24 pacijenta, i to po četiri u KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac, devetoro na Infektivnoj klinici KCS, dvoje u „Dragiši Mišoviću“, a jedan na pulmološkoj klinici, naveo je Kon.

 

Izvor: N1, RTS

Foto: Pixabay