У Србији су до данас у 15 часова потврђена 384 случаја коронавируса. Заменица директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да су од последњег извештаја до 15 часова 25. марта 2020. године тестирани узорци 245 особa од којих je 81 позитивнo и 164 негативнo на корона вирус.

Кисић Тепавчевић каже да је у 21 граду потврђен бар један позитиван случај, после Београда где има 158 случајева, иде Ниш са 40, Ваљево 38.

Ваљево и Ниш имају сличан број пријављених случајева. Затим иде Нови Сад са 21 пријављеним, Чачак 13, Крагујевац 12, Крушевац и Ћуприја по 10.

Градови са једноцифреним бројем оболелих су Кикинда, Врање, Ужице, Пожаревац, Аранђеловац, Зајечар и Панчево.

По једног оболелог имају Врњачка Бања, Темерин, Сомбор, Бачка Топола, Сремски Карловци, Зрењанин, Лесковац, Стара Пазова, Суботица, Велико Градиште, Горњи Милановац, Бела Паланка, Димитровград, Kраљево, Свилајнац, Сјеница, Велика Плана, Параћин, Сомбор и Сремска Митровица.

Кисић Тепавчевић каже да до сада имамо најавећи број тестираних особа и већи број пријављених.

Укупан број од оних са најтежим формама није значајно порастао, јуче је била 21 особа на респиратору, данас је 24, указала је она.

„Срећом, највећи број нема најтеже облике клиничког испољавања“, истакла је Кисић Тепавчевић.

Обољевање задравствених радника није нешто што је неочекивано јер су први на удару, каже  Кисић Тепавчевић.

Наша прва и основа улога је да не дозоволимо да инфекција уђе широко у здравствени систем, каже она.

„Већина се заразила у контактима ван здравственог система и није дишло до ширења у  здравственој средини“, указала је Кисић Тепавчевић.

„Још није почело масовно тестирање које смо планирали, трагамо за особама из контакта да би спречили даље ширење инфекције“, појаснила је она.

Подсетила је да се, када је Ковид-19 откривен у Кини, мислило да се вирус не може пренети на човека, али да је обољевање здравствених радника у Кини прво што је указало да се преноси.

Проф. др Предраг Кон је, на редовној прес конференцији, рекао да су хоспитализована 203 пацијента.

Од тог броја, њих 14 је у КЦ Војводина, 18 у КЦ Ниш, 16 у КЦ Крагујевац, 12 на Инфективној клиници КЦС, док је 131 пацијент у КБЦ „Драгиша Мишовић“, 10 на Клиници за пулмологију, а два пацијента у Ваљеву.

На респиратору је 24 пацијента, и то по четири у КЦ Војводине, КЦ Ниш и КЦ Крагујевац, деветоро на Инфективној клиници КЦС, двоје у „Драгиши Мишовићу“, а један на пулмолошкој клиници, навео је Кон.

 

Izvor: N1, RTS

Foto: Pixabay