Pošta Srbije objavila je danas da će, u okviru prigodnog filatelističkog izdanja „Turizam u Srbiji“, 19. maja pustiti u promet emisiju maraka na kojoj je predstavljena Golubačka tvrđava.

Foto: Profimedia

Ovo izdanje ilustruje srednjovekovnu tvrđavu na desnoj obali Dunava, koja se nalazi četiri kilometra nizvodno od Golupca, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Golubačka tvrđava predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja, ne samo za područje Donjeg Podunavlja i našu zemlju, već i za Evropu, podsetili su iz Pošte Srbije.

Arheološka istraživanja tokom kojih su pronađeni mnogobrojni predmeti (od keramike, gvozdene alatke, sekire, maklje, budaci) svedoče o burnoj istoriji Golubačke tvrđave, oko koje su se vodile mnoge bitke.

Filatelističko izdanje sadrži jednu poštansku marku u tabacima od po 10 maraka, čija je nominalna vrednost 81 dinar, kao i prigodan koverat prvog dana (FDC), maksimum kartu (CM) i prigodan žig.

Grafička obrada izdanja delo je Anamari Banjac, kreatorke maraka u Pošti Srbije, uz stručnu saradnju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd i Turističke organizacije Golubac.

Izvor: Tanjug