Експериментална вакцина за ковид 19 коју је развио произвођач цигарета, „Бритиш американ тобако“ спремна је за тестирање на људима, тврде у дуванској компанији.

Foto: Pixabay

Претклиничка испитивања вакцине показала су позитиван имунолошки одговор, саопштили су у петак у Лондону произвођачи „лаки страјка“. Прва фаза испитивања на људима могла би да почне већ крајем јуна, ако то одобри регулаторна комисија за лекове, најављују из компаније.

Лекари из целог света укључили су се у трку за проналажење адекватне вакцине против новог коронавируса. Тренутно је развијено више од стотину потенцијалних кандидата за вакцину у Сједињеним Државама, Европи, Кини, Русији и широм света. Супарничка компанија „Бритиш американ тобака“, „Филип Морис интернешнал“ такође тестира имунизацију засновану на вирусној честици која је узгојена у блиском сроднику биљке дувана.

Подружница БАТ-а „Кентаки биопроцесинг“ користи биљке дувана за производњу експерименталне вакцине која је изведена из генетске секвенце Сарс-КоВ-2 вируса који узрокује ковид 19. Како тврде из БАТ-а, овом методом се вакцина брже генерише од уобичајених метода и тако смањује потребно време за узгој активне супстанце са неколико месеци на шест недеља.

Многи су изненађени да ће вакцина за ковид 19 настати коришћењем биљке дувана, с обзиром на то да је у потпуној супротности са здравственим ефектима које производи употреба ове биљке. Према Светској здравственој организацији, пушење драматично повећава ризик за добијање тешких симптома код оболелих од ковида. Сам дуван сваке године убије више од осам милиона људи, већином директном употребом производа, попут цигарета, наводи СЗО.

Izvor: RTS