Eksperimentalna vakcina za kovid 19 koju je razvio proizvođač cigareta, „Britiš amerikan tobako“ spremna je za testiranje na ljudima, tvrde u duvanskoj kompaniji.

Foto: Pixabay

Pretklinička ispitivanja vakcine pokazala su pozitivan imunološki odgovor, saopštili su u petak u Londonu proizvođači „laki strajka“. Prva faza ispitivanja na ljudima mogla bi da počne već krajem juna, ako to odobri regulatorna komisija za lekove, najavljuju iz kompanije.

Lekari iz celog sveta uključili su se u trku za pronalaženje adekvatne vakcine protiv novog koronavirusa. Trenutno je razvijeno više od stotinu potencijalnih kandidata za vakcinu u Sjedinjenim Državama, Evropi, Kini, Rusiji i širom sveta. Suparnička kompanija „Britiš amerikan tobaka“, „Filip Moris internešnal“ takođe testira imunizaciju zasnovanu na virusnoj čestici koja je uzgojena u bliskom srodniku biljke duvana.

Podružnica BAT-a „Kentaki bioprocesing“ koristi biljke duvana za proizvodnju eksperimentalne vakcine koja je izvedena iz genetske sekvence Sars-KoV-2 virusa koji uzrokuje kovid 19. Kako tvrde iz BAT-a, ovom metodom se vakcina brže generiše od uobičajenih metoda i tako smanjuje potrebno vreme za uzgoj aktivne supstance sa nekoliko meseci na šest nedelja.

Mnogi su iznenađeni da će vakcina za kovid 19 nastati korišćenjem biljke duvana, s obzirom na to da je u potpunoj suprotnosti sa zdravstvenim efektima koje proizvodi upotreba ove biljke. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, pušenje dramatično povećava rizik za dobijanje teških simptoma kod obolelih od kovida. Sam duvan svake godine ubije više od osam miliona ljudi, većinom direktnom upotrebom proizvoda, poput cigareta, navodi SZO.

Izvor: RTS