Услуга електронске пријаве детета у предшколску установу, еВртић, је од ове године доступна родитељима путем Портала еУправе у свим општинама и градовима у Србији.

Услугу еВртић на Порталу еУправа је први омогућио град Београд 2016. године. Прошле године еВртић су користили родитељи у 17 градова и општина широм Србије, а од ове године све локалне самоуправе пружају ову електронску услугу.

Пријава детета у предшколску установу путем Портала е Управа омогућава родитељима ту погодност да не морају да достављају ни један документ, јер се сви потребни подаци аутоматски, електронски прибављају из матичне књиге рођених, Централног регистра обавезног социјалног осигурања и евиденције пребивалишта, наводи се на сајту Kанцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Додаје се да је услуга еВртић једна од првих електронских услуга која је „победила“ папирну, јер много већи број родитеља користи електронску услугу уместо класичне. До данас је електронски поднето укупно око 48.000 пријава, али се очекује да тај број ове године буде значајно премашен.

Услуга еВртић доступна је на Порталу еУправа свим регистрованим корисницима Портала, а родитељи могу користити услугу и пријавити дете у жељену предшколску установу у термину трајања конкурса те предшколске установе.

На овом линку биће доступна листа предшколских установе у Србији које имају активан конкурс за упис.

Услуга еВртић намењена је који су држављани Републике Србије, а поједине предшколске установе пружају ову услугу и у случају да је један од родитеља страни држављанин.

За децу самохраних родитеља, децу жртава насиља у породици, децу са сметњама у психофизичком развоју или децу из породица које користе неки облик социјалне заштите предшколска установа је у могућности да прихвати пријаву електронским путем, али је потребно је да родитељи поднесу релевантну документацију којом доказује наведени статус лично у предшколску установу.

Електронска услуга пријаве деце у предшколске установе у току марта месеца доступна је у периодима конкурса у 37 градова и општина, док ће остале предшколске установе своје услуге објавити у зависности од термина конкурса. О којим установама је реч, погледајте ОВДЕ.

Извор: еКапија

Фото: Pixabay