Треба увести ванредно стање, Срби неће бити дисциплиновани и поштовати мере изолације и карантина, каже за Нова.рс професор на Медицинском факултету Горан Белојевић, шеф катедре за хигијену са медицинском екологијом на Медицинском факултету у Београду.

“Биће горе него што је сад у Италији ако се не предузму ванредне мере. Ово што они раде, то је ништа. Много ствари не контролишу, не знам шта раде људи, а време цури”, каже др Белојевић.

По његовим речима, напуштање карантина или изолације је врло опасно за друштво.

“Мора ванредно стање, то није обична епидемија, то није обична болест. Срби су луди, они ће из ината да излазе. Kада се уведе ванредно стање онда је друга прича, онда је војска и полиција на улицама”, каже Белојевић.

По његовим речима, отприлике девет од десет пацијената који су заражени биће лечени од куће, док ће само једном од њих бити потребан респиратор.

“То је до сада искуство из Kине. Нема никаквог смисла слати у болницу оболелог који није угрожен, који нема проблема с дисањем. Зато што ће се затрпати болнице, то не сме”, објашњава др Белојевић.

Он каже да кад оболели од коронавируса уђе у стан, од тог тренутка су сви који са њим живе у изолацији или карантину.

“Остали укућани су такође угрожени и не треба да излазе. Што значи да неко мора да им доноси храну и остале потрепштине. То би био неки рођак или пријатељ који није заражен”, објашњава Белојевић.

“Чишћење мора да буде опсесивно. И сви укућани морају да носе маске непрекидно, ту нема хоћу-нећу”, тврди професор и додаје да највећа опасност прети од недостатка дисциплине.

Према препорукама Министарства здравља, пацијент у изолацији би требало да буде смештен у засебну собу, као и да се ограничи број особа које га негују, по могућности на једну здраву особу.

Међутим, немају све породице могућност да за пацијента издвоје засебну собу. Зато је прецизирано да у том случају остали укућани одржавају удаљеност од најмање једног метра од оболеле особе, не спавају у истом кревету или направе импровизоване параване.

Упутства налажу и да се од заражене особе раздвоји прибор за јело, посуђе, пиће, пешкири, или постељина. Површине које се често додирују би требало да се чисте обичним дезинфекционим средством за домаћинство, које садржи разблажени раствор варикине.

Извор/фото: Нова С