Данас се обележава празник Цвети, који према црквеном календару долази дан након Лазареве суботе или Врбице. Овај празник увек пада у недељу, а назив је добио јер је обичај да на овај празник деца и девојке поране и оду да беру цвеће, а Исуса је народ у Јерусалиму дочекао гранчицом палме и цвећем.

Фото: Pixabay

 

Исус је праћен својим ученицима и мноштвом народа, кренуо из села Витиније у Јерусалим, а када је дошао до села Витфага, у подножју Маслинске горе, рекао је двојици својих ученика: “Идите у село које је пред вама, и одмах ћете наћи магарицу привезану и магаре с њом. Одрешите је и доведите, и ако вам ко год шта каже, одговорите да требају Господу – и одмах ће их дати”.Ученици урадише како им је Христос рекао и кад доведоше магаре, он га је узјахао и кренуо у Јерусалим.Све се то дешавало пред празник Пасхе, па се у Јерусалиму беше сакупило света из многих крајева. Kада је Исус наишао, многи су се запитали: “Kо је то?”. Потом Христос уђе у храм, где су били сакати и болесни, и све их је исцелио. Међу народом и децом завладало је велико одушевљење.Целог дана је Исус држао проповеди у храму, а увече се са својим ученицима вратио у Витинију.

Стари обичај који се и на овај празник практикује  је да се на тај дан окупе младићи и девојке на раскршћу или код цркве, наложе ватру и играју и певају док не почне служба у цркви. Иако кажу, да се на велики празник не ради, ипак је на Цвети ваљало посејати лан и купус.

Девојке су се на овај празник окупљале како би брале, сушиле и садиле свеће, па су зато назване светоноснице. Оне су тако назване јер су након одлазака у шуме и пропланке, долазиле носећи цвеће којим су се китиле. Брање цвећа праћено је песмом.

Према народном веровању, они који на овај празник започну посао којим желе са успехом да се баве, успеће у свом науму.

Цвети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима.