Фото: Pixabay

Данас се обележава празник Цвети, који према црквеном календару долази дан након Лазареве суботе или Врбице. Овај празник увек пада у недељу, а назив је добио јер је обичај да на овај празник деца и девојке поране и оду да беру цвеће, а Исуса је народ у Јерусалиму дочекао гранчицом палме и цвећем.

Према још једном веровању, ујутру је потребно пожурити јер ко први стигне и узбере цвет добија право на једну жељу која ће му се сигурно испунити ако у њу снажно верује.

Исус је праћен својим ученицима и мноштвом народа, кренуо из села Витиније у Јерусалим, а када је дошао до села Витфага, у подножју Маслинске горе, рекао је двојици својих ученика: “Идите у село које је пред вама, и одмах ћете наћи магарицу привезану и магаре с њом. Одрешите је и доведите, и ако вам ко год шта каже, одговорите да требају Господу – и одмах ће их дати”.Ученици урадише како им је Христос рекао и кад доведоше магаре, он га је узјахао и кренуо у Јерусалим.Све се то дешавало пред празник Пасхе, па се у Јерусалиму беше сакупило света из многих крајева. Kада је Исус наишао, многи су се запитали: “Kо је то?”. Потом Христос уђе у храм, где су били сакати и болесни, и све их је исцелио. Међу народом и децом завладало је велико одушевљење.Целог дана је Исус држао проповеди у храму, а увече се са својим ученицима вратио у Витинију.

Стари обичај који се и на овај празник практикује  је да се на тај дан окупе младићи и девојке на раскршћу или код цркве, наложе ватру и играју и певају док не почне служба у цркви. Иако кажу, да се на велики празник не ради, ипак је на Цвети ваљало посејати лан и купус.

Девојке су се на овај празник окупљале како би брале, сушиле и садиле свеће, па су зато назване светоноснице. Оне су тако назване јер су након одлазака у шуме и пропланке, долазиле носећи цвеће којим су се китиле. Брање цвећа праћено је песмом.

Наиме, према народном веровању, они који на овај празник започну посао којим желе са успехом да се баве, успеће у свом науму. Зато никако немојте заборавити да се одважите и започнете шта год желите да радите успешно до краја године.

Цвети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима. Зато, поклоните данас некој драгој особи цвеће.

Верници који посте цео пост требало би да посте на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. Такође, на празник Благовести и Цвети, може да се једе риба.

Иако се на овај дан према обичајима практикује окупљање, због полоцијског часа који је на снази до сутра ујутру у 5 сати, грађани ће празник обележити у својим домовима.