Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će, sa stanovišta struke, ključan biti i sledeći vikend, ali da se borba protiv koronavirusa „bliži kraju“ i da će se uskoro „brojati danima“.

Foto: Direktno.rs

Sa stručnog aspekta i sledeći vikend nam je ključan, ali vidimo kraj, treba samo da budemo strpljivi. Broji se u danima, rekla je Kisić Tepavčević u Dnevniku RTS, ne odgovorivši direktno na pitanje da li će i za sledeći vikend važiti produženi policijski čas.

Ona je potvrdila da će, uprkos i dalje visokom broju registrovanih slučajeva zaraze, od utorka početi postepeno prilagođavanje mera i postupna normalizacija života.

„U intreresu je svake države da se normalizuje život i sa ekonomskih aspekata, ali – da ne bude zabune i komentara – najnoviji podaci se ne mogu gledati samo kroz apsolutne brojeve. Povećavanjem broja testiranih povećava se i broj inficiranih, ali je za nas značajan pokazatelj visok procenat osoba koje imaju asimptomatsku ili vrlo blagu kliničku sliku“, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je objasnila da su dva uzastopna negativna nalaza na testu i dalje ključno merilo oporavka pacijanata od kovida 19, ali da se sad primenjuje „naknadna dinamika“ otpuštanja iz bolnica – jedan negativan test, plus dve sedmice kućne samoizolacije.

Na taj način se oslobađaju bolnički kapaciteti za teže bolesnike, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je ocenila da su stariji od 65 godina bili najsavesniji u poštovanju propisanih mera zabrane kretanja, što se iskazalo i u povoljnim statističkim podacima.

„Kod nas je prosečan uzrast obolelih niži nego u drugim zemljama“, naglasila je Kisić Tepavčević za RTS.

Izvor: FoNet, N1