Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju dan posvećen prenosu moštiju Svetog Jovana Zlatoustog.

Crkva 18

Foto: RTV Biser

On se u Srbiji smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da sutra svaki vernik treba da uzme neku knjigu i iz nje pročita makar deo.

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige „O sveštenstvu“, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda, zbog čega je i dobio nadimak „Zlatousti“. Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i „zlatnom trubom pravoslavlja“ zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Navodno, nakon toga sve će vam u životu ići lakše. Praznik ovog svetitelja još se obeležava i 26. novembra, a sutrašnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.