Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će se protiviti izdavanju specijalnih dozvola za svadbe, za koje su nadležni Krizni štabovi, jer takva okupljanja daju priliku korona virusu da se širi, preneo je N1. On je podsetio da je pre nedelju dana u bolnicama bilo više od 270 pacijenata sa kovidom, dok je danas taj broj 359.

Ilustracija/Pixabay

„To je rezultat žurki, proslava i svadbi. Primetili smo da su Krizni štabovi na lokalu počeli da daju neke specijalne dozvole da se orgaizju proslave i slično i insistiraćemo na tome da se takve dozvole ne daju. Dragi građani, ne mogu da se održavaju okupljanja sa više od 30 ljudi“, poručio je Lončar.

On je naveo da je posredstvom Viber broja za prijavu kršenja zaštitnih mera do sada stiglo oko 950 prijava, da su na desetine procesuirane i poseban apel je uputio onima koji su pozvani kao gosti na svadbe i slavlja.

„Nije sramota da kažete vidite kakva je situacija, rizično je, poslaćemo poklon ali nećemo doći“, sugerisao je Lončar.

Lončar je dodao da bolnički dan lečenja od kovida košta više od hiljadu evra, osim što podrazumeva angažovanje medicinskih radnika.

„Da li je moguće da nemamo obzira prema njima? Ili prema ljudima koji nisu zaraženi korona virusom i koji nisu mogli da dođu do bolnica radi lečenja, pošto su sve bolnice u jednom trenutku postale kovid bolnice? Ne možemo da dopustimo da se to ponovo desi“, naglasio je Lončar.

On je upozorio da se tek očekuju veće brojke zaraženih koronom, pojava težih kliničkih slika, kao i rast zaraženih drugim respiratornim infekcijama.

„Nošenje maski, održavanje distance i higijene je jedino što pomaže“, zaključio je Zlatibor Lončar.

Rast broja zaraženih od preko 700 beleže i zemlje regiona, Slovenija i Hrvatska.

U Hrvatskoj je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje rekao da je dosta zaraženih bilo na svadbama širom zemlje, međutim slavlja nisu ukinuta, već je ograničen ples na slavlju.

Dopušten je samo ples mladenaca i roditelja, a poseban problem su predstavljali igre poput kola jer se tada virus vrlo lako prenosi.

Autor: Nova ekonomija, N1