Након пандемије корона вируса, велики број грађана планира да ово лето проведе одмор у Србији, на некој од локалних дестинација. Када је у питању летовање на некој од планина, језера или у бањи јесте што ћете за одмор издвојити знатно мање новца него за летовање на некој од популарних егзотичних дестинација, а уживаћете у изванредној природи  које можда до сада нисте посетили.

Фото: srebrnojezero.com

Упознајте лепоте наше земље и посетите неко од ових десет језера.

Ђердапско језеро је настало када је 1972. године изграђена хидроцентрала Ђердап 1. Дугачко је преко 100 километара, а на наширем месту широко 8 километра.

Власинско језеро је површине 15 квадратних километара и смештено је на југоистоку Србије. Окружено је планинама Грамада, Варденик и Чемерник, а на његовим обалама налазе се три села Власина Округлица, Власина Рид и Власина Стојковићева. На њему се налазе такозвана плутајућа острва настала од тресета.

Перућачко језеро се налази на подручју општине Сребреница (Република Српска, БиХ), и подручју општине Бајина Башта (Република Србија). Настало је преграђивањем тока реке Дрине, за потребе хидроелектране „Бајина Башта“. У природном завоју кањона реке Дрине окружено је планимама Јавор, Деветак, Звијезда и Тара.

Златарско језеро познато и као Kокин брод, је вештачко је језеро настало у долини реке Увац. Златарско језеро има површину од 7.25 км2, дужину од 21 км, док је просечна дубина језера 75 м. Језеро је окружено планинама Златар и Муретница. Брана изграђена на језеру је највећа камена брана у Европи.

Заовинско језеро налази се код места Заовине, на планини Тари, у границама Националног парка Тара, у западној Србији. вештачко је има дубину од 110 м и „храни се“ водом преко притока Kоњске реке и Белог Рзава.

Белоцркванска језера налазе се у јужном Банату, сто километара источно од Београда. Белоцркванска језера су Главно, Врачевгајско, Шаранско, Шљункара… Језера су настала ископавањем шљунка, па је вода прозирно зелена, а плаже су пешчане.

Палићко језеро налази се 8 км од Суботице. Обала језера је дугачка око 17 км и уређена је целом дужином, док у летњим месецима температура воде износи између 18 и 25 степени Целзијуса.

Сребрно језеро је заправо речни рукавац Дунава који је 1971. године преграђен насипом у горњем току. Налази се у општини Велико Градиште (удаљеност од Београда 120 км, од Пожаревца 34 км, од Смедерева 60 км). Има површину од 4,5 километра квадратних, дуго је 14 км, дубоко 7-14 м (најдубља тачка је такозвана Глава врбника дубине 16,5 метара), и широко од 380-450 м.

Борско језеро налази се у подножју планине Црни Врх, на 17 километара од Бора. Настало је 1959. године када су планински водотоци заробљени браном. На надморској висини од 438 метара, глатка површина језерске воде од 30 хектара огледало је за сликовиту и раскошну лепоту околних предела.

Бованско језеро се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Дуго је 8 км, највећа ширина му је 500 м, а дубина 50 м.

Додатна предност уколико се одлучите за летовање у Србији је што можете уштедети коришћењем ваучера за одмор у Србији које додељује Влада Србије. Важно је знати да уз ваучере не можете боравити у свим хотелима, али највећи део хотела, апартмана и сеоских домаћинстава прима ваучере за одмор у Србији.

Извор: РТВ „Бисер“, Национална географија