Енрико Kарузо (Енрицо Царусо) је италијански оперски певач – тенор. Рођен је 25.02.1873. године у Напуљу, где је и преминуо 02.08.1921. године.

Певао је са великим успехом у најважнијим оперским кућама Европе и Америке. Снимио је око 290 објављених плоча од 1902. до 1920. Његов снимак арије Вести ла гиубба из опере Пајаци”, Руђера Леонкавала, је био први звучни снимак продат у милион копија. Имао је репутацију највећег тенора свог времена. Остварио је репертоар од 67 улога. Изводио и лирски и драматски жанр опера, веристичку оперу, али и италијанске канцоне. Био је мајстор италијанско стила и вокалне технике певања. Највише наступа имао је у америчкој Метроплитен опери (скоро 1000), али је наступао и у другим највећим оперским кућама света – Миланска скала, Kовент Гарден у Лондону, Марински тетатар у Санкт Петербургу, Театро Kолон у Буенос Аиресу…

Потиче из радничке породице, а највећу улогу у његовим музичким амбицијама имала је његова мајка. Да би могао себи да обезбеди школовање, радио је као улични певач и наступао по кафићима у Напуљу. Са 18. година је успео да заради довољно новца да купи своје прве нове ципеле. Певање прекида због војне мобилизације, а након тога креће обуку за певање у озбиљној музици. Дуго је имао проблем са новцем. Постоји анегдота која каже да је на својој првој јавној фотографији усликан обавијен у бели чаршав, јер је његова кошуља била на прању. Захваљујући великој упорности и снази, успео је да преброди финансијске тешкоће и да крене путем професионалног певача, који му је донео изузетно велику светску славу.

 

Извор: musicomniscience.wordpress.com

Фото: Википедија