Enriko Karuzo (Enrico Caruso) je italijanski operski pevač – tenor. Rođen je 25.02.1873. godine u Napulju, gde je i preminuo 02.08.1921. godine.

Pevao je sa velikim uspehom u najvažnijim operskim kućama Evrope i Amerike. Snimio je oko 290 objavljenih ploča od 1902. do 1920. Njegov snimak arije Vesti la giubba iz opere Pajaci”, Ruđera Leonkavala, je bio prvi zvučni snimak prodat u milion kopija. Imao je reputaciju najvećeg tenora svog vremena. Ostvario je repertoar od 67 uloga. Izvodio i lirski i dramatski žanr opera, verističku operu, ali i italijanske kancone. Bio je majstor italijansko stila i vokalne tehnike pevanja. Najviše nastupa imao je u američkoj Metropliten operi (skoro 1000), ali je nastupao i u drugim najvećim operskim kućama sveta – Milanska skala, Kovent Garden u Londonu, Marinski tetatar u Sankt Peterburgu, Teatro Kolon u Buenos Airesu…

Potiče iz radničke porodice, a najveću ulogu u njegovim muzičkim ambicijama imala je njegova majka. Da bi mogao sebi da obezbedi školovanje, radio je kao ulični pevač i nastupao po kafićima u Napulju. Sa 18. godina je uspeo da zaradi dovoljno novca da kupi svoje prve nove cipele. Pevanje prekida zbog vojne mobilizacije, a nakon toga kreće obuku za pevanje u ozbiljnoj muzici. Dugo je imao problem sa novcem. Postoji anegdota koja kaže da je na svojoj prvoj javnoj fotografiji uslikan obavijen u beli čaršav, jer je njegova košulja bila na pranju. Zahvaljujući velikoj upornosti i snazi, uspeo je da prebrodi finansijske teškoće i da krene putem profesionalnog pevača, koji mu je doneo izuzetno veliku svetsku slavu.

 

Izvor: musicomniscience.wordpress.com

Foto: Vikipedija