Извор/Фото: seecult.org

Додела награде младе публике Европске филмске академије (ЕФА Yоунг Аудиенце Аwард) ове године ће, због пандемије корона вируса, бити одржана 26. априла у онлајн формату у 41 земљи широм Европе.

Млади узраста од 12 до 14 година, међу којима су и ђаци из Србије, биће део међународног жирија који ће прогласити најбољи европски филм за младе, а у конкуренцији су италијанско-шпански „Мy бротхер цхасес диносаурус“ (Стефано Ципани), холандско-немачка копродукција „Мy еxтраординарy суммер wитх Тесс“ (Стевен Wоутерлоод) и немачки „Роцца цхангес тхе wорлд“ (Kатја Бенратх).
У свакој од земаља учесница, међу којима су и Белгија, Немачка, Холандија, Аустрија, Италија, Чешка, Луксембург, Грчка, Словачка и Шпанија, оформиће се национални ученички жири узраста од 12 до 14 година који ће 24. и 25. априла, путем посебне платформе, гледати филмове које је номиновала Европска филмска академија, а на дан одржавања церемоније гласати за фаворите. Током тог дана учесници догађаја имаће прилику и да учествују у онлајн филмским дискусијама са вршњацима из целе Европе, уз вођство стручних модератора.

Србија је део тог пројекта од његовог оснивања, а након што су градови домаћини претходних година били Београд, Нови Сад, Ниш и Горњи Милановац, овај пут се традиција учешћа наставља у нешто другачијем облику, па ће деца учествовати у том престижном филмском догађају независно од тога у којем месту живе.

Жирирање младе публике ЕФА у Србији организовано је у оквиру програма Слободна зона јуниор, у сарадњи са Филмским фестивалом Слободна зона, под покровитељством Филмског центра Србије.

Између осталих, партнери ЕФА у Босни и Херцеговини у том пројекту четврту годину за редом су Сарајево филм фестивал и биоскоп Меетинг Поинт.

Награда младе филмске публике основана је са циљем да заинтересује младе за европске приче, изгради мостове за размену различитих ставова, те повећа њихову свест о важним друштвеним питањима, представљајући тако својеврсни образовно-васпитни полигон за промовисање филма и уметности међу најмлађима.