Izvor/Foto: seecult.org

Dodela nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) ove godine će, zbog pandemije korona virusa, biti održana 26. aprila u onlajn formatu u 41 zemlji širom Evrope.

Mladi uzrasta od 12 do 14 godina, među kojima su i đaci iz Srbije, biće deo međunarodnog žirija koji će proglasiti najbolji evropski film za mlade, a u konkurenciji su italijansko-španski „My brother chases dinosaurus“ (Stefano Cipani), holandsko-nemačka koprodukcija „My extraordinary summer with Tess“ (Steven Wouterlood) i nemački „Rocca changes the world“ (Katja Benrath).
U svakoj od zemalja učesnica, među kojima su i Belgija, Nemačka, Holandija, Austrija, Italija, Češka, Luksemburg, Grčka, Slovačka i Španija, oformiće se nacionalni učenički žiri uzrasta od 12 do 14 godina koji će 24. i 25. aprila, putem posebne platforme, gledati filmove koje je nominovala Evropska filmska akademija, a na dan održavanja ceremonije glasati za favorite. Tokom tog dana učesnici događaja imaće priliku i da učestvuju u onlajn filmskim diskusijama sa vršnjacima iz cele Evrope, uz vođstvo stručnih moderatora.

Srbija je deo tog projekta od njegovog osnivanja, a nakon što su gradovi domaćini prethodnih godina bili Beograd, Novi Sad, Niš i Gornji Milanovac, ovaj put se tradicija učešća nastavlja u nešto drugačijem obliku, pa će deca učestvovati u tom prestižnom filmskom događaju nezavisno od toga u kojem mestu žive.

Žiriranje mlade publike EFA u Srbiji organizovano je u okviru programa Slobodna zona junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Između ostalih, partneri EFA u Bosni i Hercegovini u tom projektu četvrtu godinu za redom su Sarajevo film festival i bioskop Meeting Point.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih stavova, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima, predstavljajući tako svojevrsni obrazovno-vaspitni poligon za promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.