Георг Фридрих Хендл (Георге Фридриц Хандел), барокни композитор, рођен је у Немачкој, исте године кад и Јохан Себастијан Бах и Доменико Скарлати – 1685. Са 27 година прешао је у Лондон, где је живео до краја свог живота. У 42-ој години добио је и енглеско држављанство.

Осим што је био виртуоз на оргуљама, Хендл је био и врло плодан композитор. Написао је чак 42 опере, 29 ораторијума, више од 120 кантата, трија, дуета, велики број кончерта гроса, арија, камерних дела, као и 16 концерата за оргуље.

Његова најпознатија дела су ораторијум „Месија“ и оркестарске свите „Музика на води“ и „Музика за ватромет“. Партитуру за „Месију“ Хендл је написао за само 24 дана! Интересовање за овај ораторијум било је толико да су даме замољене да не долазе у кринолинама, а господа да оставе своје штапове код куће, како би било више места за све. Успех је био велики, а хорска нумера „Алелуја“ се и данас изводи.

Хендл је умро 14. априла 1759. године, потпуно слеп. Сахрањен је у Вестминстерској опатији у Лондону. Сахрани је присуствовало више од 3000 ожалошћених.

 

Извор/фото: Википедија23