Mirjana Karanović ovogodišnja je dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka”, koju Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, saopštili su iz organizacije ove manifestacije.

Foto: Vikipedija

U festivalskom obrazloženju povodom dodele nagrade navodi se da Mirjanu Karanović izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost glumačke igre, raskošno izražajno bogatstvo i smelost kreativnog istraživanja i da su odigrane Mirine uloge velika kolona suprotnosti različitih žena, od prve, nepismene seljanke Petrije u „Petrijinom vencu” do prošlogodišnje Mire Kušević u „Dnevniku Dijane Budisavljević”. Kako naglašavaju organizatori, „ona pred filmskom kamerom stoji slobodno, bez lažne maske i sa ogromnom ljubavlju, pa na ubedljiv i emotivan način tumači likove žena koje su ljudska mržnja i ravnodušnost teško oštetile, pokazujući da u svakoj od njih i u njoj samoj uvek ima snage za novu borbu”.

Van granica naše zemlje postala je poznata ulogom majke u filmu Emira Kusturice „Otac na službenom putu”. Glumila je 2005. u filmu „Grbavica” bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu i jedna je od svega pet glumica koje su dvaput osvojile Zlatnu arenu u Puli.

Prošlogodišnja je laureatkinja nagrade „Dobričin prsten” za životno delo, a tokom svoje dugačke karijere dobila je i na desetine drugih nagrada za svoj glumački rad. Aktivno igra u pozorištu, na filmu i televiziji. Kao rediteljka debitovala je 2006. filmom „Dobra žena”.

Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. u zvanje redovnog profesora na predmetu gluma, a bila je i dekan Akademije umetnosti u dva mandata.

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u novom terminu od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Izvor: Politika