Porast prodaje smrznute hrane primećen je još krajem prošle godine. Već tada je, na samom početku pandemije, kada su se mnogi suočili sa mogućnošću nestašice hrane, a lokalni restorani se ubrzano zatvarali, ovakva hrana je postala veoma popularna, a najviše od svih gotova smrznuta pica.

Ilustracija/Pixabay

Pola godine kasnije, industrija smrznute hrane na putu je da dosegne novi rekord kada je u pitanju prodaja smrznutih pica u 2020. godini.

U Nemačkoj je pre 30 godina prosečan stanovnik te zemlje godišnje konzumirao samo tri smrznute pice, a u 2020. bi se taj broj mogao povećati na prosečno 13, prema podacima nemačkog industrijskog udruženja za smrznutu hranu.

„Potrošači kupuju smrznutu hranu za neposrednu potrošnju, ali i za zalihe“, kažu iz udruženja, očekujući vrhunac prodaje ove godine.

Sličan trend primećen je i u Velikoj Britaniji.

Ričard Harou, izvršni direktor Britanska fondacija za zamrznutu hranu (BFFF) kaže da „od sredine marta smrznute proizvode kupuje više potrošača nego ikada do sada“, dodajući da „to ne čudi, s obzirom na dugi rok trajanja takvih namirnica, manje otpada od hrane i raznolike ponude“.

Iz BFFF kažu da je gotova smrznuta pica jedna od namirnica koja je među britanskim kupcima i pre izbijanja pandemije beležila porast potražnje.

Iz američke fabrike i lanca picerija „Home Run Inn“ iz Čikaga kažu da ih je iznenadila nagla potražnja za njihovim smrznutim proizvodima na početku pandemije, piše „Chicago Tribune“.

„Bilo je to apsolutno ludo“, rekao je Nik Perino, šef odeljenja za prodaju gotove smrznute pice u „Home Run Innu“.

„Tokom pandemije bilo je ljudi koji su picu kupovali onako kako su brojni stanovnici tada kupovali toalet papir“, rekao je.

Zbog naglog porasta potražnje potrošača koji su bili prisiljeni da ostanu u svojim domovima, uprava je sredinom marta odlučila da proširi proizvodnju.

Mišljenje stručnjaka

Ali nutricionisti i lekari u stručnome časopisu “Diabetes Guide” upozoravaju da bi pri kupovini gotove smrznute pice na umu trebalo imati da jedan takav proizvod često sadrži više od pet grama soli.

Ta količina soli ima negativan efekat na zdravlje osoba sa povišenim krvnim pritiskom, kao i onih osoba koje boluju od drugih stanja koja zahtevaju ishranu sa niskim procentom natrijuma.

Mogući kompromis je kupovina gotovog testa za picu i upotreba svežih dodataka, što će omogućiti da bolje kontrolišete koliko je soli u vašem obroku.

Količina soli u pici može se znatno smanjiti korišćenjem mocarele umesto ostalih slanijih sireva i većom količinom povrća umesto salame ili šunke.

Autor: Hina