Извор: Н1

Председник Александар Вучић изјавио је за РТС да не мисли да смо далеко или близу доношења одлуке о забрани кретања у трајању од 24 сата и да се то процењује на дневном нивоу. Најавио је да ће убудуће највероватније викендом полицијски час бити од петка у 15 сати до понедељка.

„Субота преподне скупо нас је коштала…Ту меру ћемо сасвим извесно донети за Београд и Ниш, а да ли ће бити за остатак Србије, видећемо“, рекао је Вучић за РТС.

Додао је да се нада да ће ванредно стање у Србији бити укинуто за месец дана, „првом приликом, а да не угрозимо здравље људи“.

Мањи број заражених у последња 24 сата, према његовом мишљењу, представља резултат добрих мера које је Влада Србије донела, а захваљујући којима, како је оценио, умире десетине пута мање људи.

Навео је да је сваке ноћи узнемирен када види колико људи умре и колико је новозаражених.

„Да бисмо спречили више мртвих и сачували животе људи, зато доносимо све мере. Ако мере за чување живота некога чине узнемиреним, жао ми је због тога, али ће живот имати приоритет. Сваког човека“, рекао је.

Истакао је да је Србија била у тежој ситуацији него 95 или 96 одсто земаља јер је имала велики улазак људи пропорционално броју становника – 400.000 особа, али је додао да је сада то добрим делом стављено под контролу.

„Никога ту не можете да кривите. Ти људи су дошли на боље место, али неки су знали да су доносили заразу са собом“, рекао је Вучић.

Поручио је и да је Београд несумњиво највеће жариште и да постоје неке повољне вести јер последњи тестови поазују боље процене за Ваљево, што како је додао, још ништа не значи. Рекао је и да је Ћуприја нешто мирнија, Ниш за нијансу мирнији, али да је Београд и даље највећи проблем.

На питање да ли ће Београд бити изолован, рекао је да не искључује ту могућност и да се и о томе говори сваког дана. „У сваком случају ћемо одлуку донети брзо и ефикасно“ рекао је Вучић.

Додао је да то не мора да буде најављено 48 сати раније и да не мисли да је то неки проблем.