Извор: Нова.рс, Фото: Pixabay

Свима нам је одложена отплата рата кредита, док ће само пензионери, тачније – старији од 65 година, рачуне за комуналне услуге моћи да плате после ванредног стања.

Ово је најкраћи одговор на питање шта од обавеза морамо да платимо одмах како доспевају, а шта можемо да одложимо и за после окончања пандемије коронавируса. Додуше, има и изузетака међу јавно-комуналним предузећима, која ће на наплату рачуна од свих, не само најстаријих корисника, сачекати крај ванредног стања.

Тромесечно мировање у отплати рата свих кредита у Србији ступило је на снагу 31. марта. Најмање три месечне рате неће морати да плати ниједан дужник, осим онога ко је од банке директно тражио да за њега ово правило не важи. Kада је реч о рачунима за електричну енергију, гас, воду, телефон и друге комуналне услуге, одлагање плаћања ових обавеза важи само за – пензионере,  односно грађане старије од 65 година, с обзиром да су принуђени да током ванредног стања не излазе из својих домова.

Електропривреда Србије неће обрачунавати камате грађанима који касне са плаћањем рачуна, најављено је недавно из овог јавног предузећа.

“Грађанима, уколико касне са плаћањем рачуна током ванредног стања, нећемо обрачунавати камате, а пензионерима ћемо продужити рок за плаћање уз попуст од пет одсто”, изјавио је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

Он је нагласио да ће пензионери  имати пет одсто попуста, без обзира колико дуго ванредно стање буде трајало.

“За време ванредног стања ЕПС неће рачунати камату било коме ко је каснио са плаћањем у овом периоду, али неће дозволити покушаје злоупотребе”, упозорио је Грчић, додајући да производња струје кошта и да људи који раде морају да приме плате и обезбеде намирнице својим породицама.

Одлагање плаћања рачуна најстаријим суграђанима омогућава и Kомпанија СББ. Овај кабловски оператор је саопштио да пензионерима који не могу да излазе из својих домова за време трајања ванредног стања, неће искључивати услуге због неизмирених обавеза, нити ће накнадно да обрачунава камате на закаснела плаћања.

Исто важи и за Телеком – МТС неће због неплаћених рачуна искључивати услуге старијим суграђанима, нити ће обрачунавати камате због неплаћених рачуна који су овој групи корисника пристигли у току ванредног стања.

Из Теленора за Нова.рс кажу да је, уважавајући ситуацију у којој се налазе старији суграђани и њихову немогућност да излазе напоље, њихова одлука тренутно јесте да не искључују ту категорију корисника у случају неплаћања (корисници старији од 65 година).