Влада Србије допунила је одлуку о проглашењу болести цовид-19, изазване коронавирусом (сарс-цов-2), заразном болешћу и увела меру обавезног здравственог надзора, односно изолације у кућним условима у трајању 14 дана за све држављане Србије који долазе из земаља означених за жаришта епидемије.

Влада Србије привремено је забранила улаз у Србију страним држављанима који долазе из подручја која су означена као жаришта епидемије, без обзира на држављанство или земљу која им је издала путну исправу.

Забрана се односи на путнике из провинције Хубеј (Хубеи) у Kини, града Даегу и провинције Северни Гјонгсанг (Нортх Гyеонгсанг) у Јужној Kореји, Швајцарске, Италије, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Словеније и Грчке.

Мере се не односе на посаде теретних возила које обављају међународни превоз у друмском саобраћају, а у случају транзита боравак је ограничен на период до 12 часова од уласка на територију Србије.

Од тих мера изузете су и посаде бродова који превозе робу у једну од домаћих лука, док ће у случају транзитне пловидбе боравак бити ограничен најдуже до 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Србије и пловидбе узводно, односно не дуже од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила која иду низводно.

Изузето је и особље железничких возова који улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима, као и посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Србије.

Мере се неће примењивати ни на особе које су добиле сагласност за улазак у Србију од радног тела Владе које чине представници министарстава здравља, спољних послова, унутрашњих послова и грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и хуманитарни конвоји под обавезном пратњом уговореном дипломатским путем.

Извор: Н1