Na osnovu sveobuhvatnog istraživanja o efektima prošlim mera za sprečavanje ekonomskih posledica koronavirusa, koje se trenutno sprovodi u više od hiljadu preduzeća, znaćemo koji sektori su najviše pogođeni krizom i kako dalje da reagujemo, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je gostujući na RTS-u kazao da je to istraživanje, koje se sprovodi sa Privrednom komorom Srbije i Zavodom za statistiku, najsveobuhvatniji pregled trenutne situacije do sada u vezi sa sprovedenim merama vlade.

“Nije nam cilj da nagađamo i pogađamo i zato pitamo firme kako vide budućnost, gde vide probleme i potrebu za pomoći, kako reaguju kupci iz inostranstva, kakva je situacija sa dobavljačima iz inostranstva, dakle najsveobuhvatnije moguće istraživanje, pa će na osnovu toga biti kreirane nove mere”, rekao je Mali.

On je dodao da je privreda kada je korona-kriza počela u februaru tražila sveobuhvatne mere za sve, ali da sada već znamo koji su sektori više a koji manje pogođeni, kakvi su planovi preduzeća i izazovi sa kojima se suočavaju i sada je lakše da država reaguje. onda ćemo da reagujemo.

Na pitanje hoće li biti novca za nove mere, Mali kaže da treba sačekati i videti koje su to nove mere.

Ministar je najavio da se uveliko priprema budžet za 2021. godinu.

“Prošle nedelje smo poslali instrukcije za sve budžetske korisnike i očekujem da do 1. septembra daju svoje ciljeve i ideje, kako bi već u oktobru budžet bio u parlamentu spreman za usvajanje”, kazao je Mali.

On je naveo i podatak da je priliv od PDV-a bio za četiri milijarde dinara veći od očekivanog.

 

Autor: eKapija