И „Сунђер Боб“ је на удару цензуре – најмање две епизоде популарног цртаног филма уклоњене су са стриминг сервиса Парамаунт плус због „непримереног садржаја“, укључујуц́и „крађу гац́ица“ и Кеба Крабу који је у карантину сличном пандемији коронавируса.

Pixabay

Ради се о епизодама „Средовечни љускар“ („Мид-Лифе Црустацеан“) из 2002. године и „Краба у карантину“ („Кwарантинед Краб“) из 2019. године, у којој је Кеба Краба у каратину због случаја „рачијег грипа“.

Обе су недоступне на Парамаунт плус стриминг сервису, на ком се објављују сви садржаји „Никелодиона“, издавача „Сунђер Боба“, као и компаније Виаком Си-Би-Ес, власника Парамаунта.
„Средовечни љускар“ скинут је са стриминг сервиса због сцене у којој Сунђер Боб, Патрик и Кеба Краба иду у „лов на гац́ице“ и претурају по фиокама са доњим вешом, за који се испостави да припада Кебиној мајци.

Епизода „Краба у карантину“ такође је скинута, због сличности са пандемијом коронавируса.

Како је рекао представник за штампу „Никелодиона“ за ИГН, разлог скидања је што се радња заснива на „причи о вирусу“, па су „одлучили да је не емитују због осетљивог тренутка у вези са пандемијом“, преноси РТ.

Он је навео и да је уклањање „Средовечног љускара“ уследило јер „поједини елементи приче нису адекватни за децу“ и додао да се та епизода не емитује још од 2018. године.

Према енциклопедији „Сунђер Боба“, епизода „Краба у карантину“ је избачена и из недавно објављеног комплета са 12 компакт-дискова, који је светлост дана угледао у јануару, иако се наводи да је у том издању „комплетна 12. сезона“.

Извор: б92