Koronavirus je do sada odneo više od 3.800 života širom sveta. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u našoj zemlji je do sada obolelo 12 osoba. Ovaj Institut objavljuje rezultate analiza svakog dana u 8 i 18 časova koji su dostupni na ovom sajtu. Ono što je važno u ovom periodu jeste ne širiti paniku i pratiti uputstva i savete lekara specijalista – epidemiologa.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je pranje ruku najvažnija preventivna mera u sprečavanju oboljenja koronavirusom, te da je važno ne dodirivati oči i usta, a najmlađim i starijim sugrađanima je poručio da izbegavaju velike skupove. „Posebno se ne smeju dodirivati oči i usta. Kada se koriste papirne maramice one se odmah bacaju i odmah se, nakon toga, peru ruke“, objašnjava Kon za Tanjug i dodaje da maske imaju smisla kada ih koriste samo oni koji imaju raspiratorne tegobe i koji su bolesni.

COVID-19 ne voli toplotu

Ako imate prehladu i ispljuvak, to nije koronavirus, jer korona je pneumonia, upala pluća praćena suvim kašljem bez curenja iz nosa. To je najlakši način za identifikaciju. I ranije se svet suočavao sa koronavirusom, međutim, ono što znamo je da oblik koji je krenuo iz Vuhana, za razliku od ostalih, nije otporan na toplinu i biće ubijen na temperaturi od 26-27 stepeni. Zato pijte što više tople vode. Možete reći svojim prijateljima i rođacima da piju više tople vode da bi sprečili zarazu.

Provodite što više vremena na suncu. Do skoro je bila zima i hladno, a topli napici, posebno voda smetaju razvoju koronavirusa. Unošenje tople vode i generalno toplih napitaka je učinkovito za sve viruse. Nikako nemojte piti hladnu vodu!Saveti naučnika iz Vuhana:

COVID-19 je virus velikog obima (mere su 400-500 nanometara), tako da će ga bilo koja normalna maska ​​(ne samo funkcija N95) filtrirati, odnosno neće moći da prođe kroz nju. Međutim, kad neko ko je zaražen kine pred vama, proći će tri metra (oko 10 stopa) pre nego što padne na zemlju i više ne leti kroz vazduh.

Kada virus padne na metalnu površinu, živi najmanje 12 sati. Zapamtite da ako dođete u kontakt sa bilo kojom metalnom površinom, temeljno posle operite ruke sapunom.

Virus može ostati aktivan na tkivu 6 do 12 sati. Normalno sredstvo za pranje veša će ubiti virus koronu. Zimsku odeću koju ne perete svaki dan stavite negde na sunce kako bi virus bio ubijen ukoliko je dospeo na tkaninu.

Podaci o simptomima upale pluća izazvanog koronavirusom

Prvo će se zaraziti grlo, a zatim ćete u grlu osećati suvoću koja će trajati tri do četiri dana. Tada će se virus stopiti u nazalnoj tečnosti i uroniti u dušnik, odakle stiže u pluća i uzrokuje upalu. Ova procedura traje pet do šest dana.

Sa upalom pluća dolazi do visoke temperature i poteškoća sa disanjem. Nazalnost (zapušenost) nosa nije poput uobičajenog zagušenja. Dobićete osećaj kao da se davite u vodi. Važno je da u tom trenutku odmah potražite pomoć lekara.

O prevenciji

Najčešći način da se zarazite je da dodirujete stvari u javnosti, pa morate često prati ruke. Virus može živeti na vašim rukama samo pet do 10 minuta, ali mnoge se stvari mogu dogoditi za tih nekoliko minuta (možete nesmetano trljati oči ili nesvesno dotaći nos ili usta i to je dovoljno da se zarazite).

Osim što često perete ruke, možete uzeti neki sprej ili napitak koji dezinfikuje grlo i grgutati nekoliko puta dnevno, kako biste uklonili ili smanjili klice dok su još u grlu (pre nego što krene prema plućima).

Važno je piti što više toplih napitika, naročito vode.

Izvor: RTV „Biser“, Tanjug, Nova S

Foto: Pixabay