Коронавирус је до сада однео више од 3.800 живота широм света. Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у нашој земљи је до сада оболело 12 особа. Овај Институт објављује резултате анализа сваког дана у 8 и 18 часова који су доступни на овом сајту. Оно што је важно у овом периоду јесте не ширити панику и пратити упутства и савете лекара специјалиста – епидемиолога.

Епидемиолог Предраг Kон каже да је прање руку најважнија превентивна мера у спречавању обољења коронавирусом, те да је важно не додиривати очи и уста, а најмлађим и старијим суграђанима је поручио да избегавају велике скупове. „Посебно се не смеју додиривати очи и уста. Kада се користе папирне марамице оне се одмах бацају и одмах се, након тога, перу руке“, објашњава Kон за Тањуг и додаје да маске имају смисла када их користе само они који имају распираторне тегобе и који су болесни.

ЦОВИД-19 не воли топлоту

Ако имате прехладу и испљувак, то није коронавирус, јер корона је пнеумониа, упала плућа праћена сувим кашљем без цурења из носа. То је најлакши начин за идентификацију. И раније се свет суочавао са коронавирусом, међутим, оно што знамо је да облик који је кренуо из Вухана, за разлику од осталих, није отпоран на топлину и биће убијен на температури од 26-27 степени. Зато пијте што више топле воде. Можете рећи својим пријатељима и рођацима да пију више топле воде да би спречили заразу.

Проводите што више времена на сунцу. До скоро је била зима и хладно, а топли напици, посебно вода сметају развоју коронавируса. Уношење топле воде и генерално топлих напитака је учинковито за све вирусе. Никако немојте пити хладну воду!Савети научника из Вухана:

ЦОВИД-19 је вирус великог обима (мере су 400-500 нанометара), тако да ће га било која нормална маска ​​(не само функција Н95) филтрирати, односно неће моћи да прође кроз њу. Међутим, кад неко ко је заражен кине пред вама, проћи ће три метра (око 10 стопа) пре него што падне на земљу и више не лети кроз ваздух.

Kада вирус падне на металну површину, живи најмање 12 сати. Запамтите да ако дођете у контакт са било којом металном површином, темељно после оперите руке сапуном.

Вирус може остати активан на ткиву 6 до 12 сати. Нормално средство за прање веша ће убити вирус корону. Зимску одећу коју не перете сваки дан ставите негде на сунце како би вирус био убијен уколико је доспео на тканину.

Подаци о симптомима упале плућа изазваног коронавирусом

Прво ће се заразити грло, а затим ћете у грлу осећати сувоћу која ће трајати три до четири дана. Тада ће се вирус стопити у назалној течности и уронити у душник, одакле стиже у плућа и узрокује упалу. Ова процедура траје пет до шест дана.

Са упалом плућа долази до високе температуре и потешкоћа са дисањем. Назалност (запушеност) носа није попут уобичајеног загушења. Добићете осећај као да се давите у води. Важно је да у том тренутку одмах потражите помоћ лекара.

О превенцији

Најчешћи начин да се заразите је да додирујете ствари у јавности, па морате често прати руке. Вирус може живети на вашим рукама само пет до 10 минута, али многе се ствари могу догодити за тих неколико минута (можете несметано трљати очи или несвесно дотаћи нос или уста и то је довољно да се заразите).

Осим што често перете руке, можете узети неки спреј или напитак који дезинфикује грло и гргутати неколико пута дневно, како бисте уклонили или смањили клице док су још у грлу (пре него што крене према плућима).

Важно је пити што више топлих напитика, нарочито воде.

Извор: РТВ „Бисер“, Тањуг, Нова С

Фото: Pixabay