Povećanje broja gradilišta, kao i razvoj ove privredne grane u Srbiji, kako je rekao potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, tek se očekuje. Po njegovim rečima, potreba za novim stanovima je izuzetno velika, ali još su veće potrebe vezane za održavanje postojeće infrastrukture i stambenog fonda, a reč je o poslovima čija je vrednost milijardu evra.

Ilustracija/Pixabay

“U Srbiji je oko 1.700.000 stanova, odnosno sto miliona kvadrata stambenog prostora zrelo za rekonstrukciju – potrebno je da da se promene vodovodne cevi, instalacije, stolarija, podovi, uradi termoizolacija… a to za građevinsku industriju mnogo znači”, rekao je Rodić za Dnevnik.

Dakle, renoviranje postojećih stanova veliki je izazov pred kojim će se naći i građevinska industrija, kao i zaposleni u ovoj struci, ali je i mogućnost za dalji razvoj. Među poslovima koje je potrebno preduzeti sigurno je i izolacija stambenih zgrada izgrađenih pre više decenija, kada su standardi u izgradnji bili drugačiji. Sasvim je suigurnio da je reč o velikim radovima i ulaganjima, među kojima su i te kako važna ona koja doprinose povećanju energetske efikasnoti.

Kako bi se energetska efikasnost stambenih zgrada u Srbiji podigla na viši nivo i dostigli važeći standardi u svetu, potrebno je izolovati ih, a time će se, uz obezbeđenje kvalitetnijih uslova života, obezbediti i značajne uštede. Naime, zbog loše izolacije, ali i dotrajale drvenarije – prozora i vrata, u Srbiji se gube velike količine energije, a time i novca. Uz povećanje energetske efikasnosti, štede se i energenti i novac, koji će se, u tom slučaju, usmerti za neke druge namene.

Ipak, da bi se to i ostvarilo, potrebno je i obezbediti i uslove kako bi građani Srbije bili u prilici da ulože u renoviranje svojih stanova jer je to, za većinu, veliki finansijski izdatak koji ne mogu sami da iznesu. Zato je potrebno da se obezbede povoljni krediti, a na tržišu ih nudi nekoliko faninsijskih institucija. Tako oni koji se na to odluče mogu da računaju na kredit uz finansijski podsticaj od 15 do 20%, u zavisnosti od toga da li se kupuje jedan ili više proizvoda iz iste kategorije (prozori ili vrata) ili dva ili više proizvoda iz različitih kategorija (prozori i materijal za izolaciju spoljnih zidova). Reč je o bespovratnom novčanom iznosu koji isplaćuje Evropska banka za obnovu i razvoj uz podršku Evropske unije, makismalan iznos kredita je 3.000.000 dinara, a maksimalan rok isplate 95 meseci.

Autor: eKapija, Dnevnik