U prostorijama Narodnog muzeja Veliko Gradište juče su predstavljeni projekat za adaptaciju dela muzejskog prostora namenjenog izložbenoj galeriji i investicije na teritoriji ove opštine.

Foto: velikogradiste.rs

“Akcenat je na hramu kulture, Muzeju u Velikom Gradištu, koji je po prostoru male površine, ali kao objekat veoma značajan. Građani ovde mogu da obiđu i vide ono što su braća Đorđević ostavila Velikom Gradištu, ima izuzetnih stvari. Ministarstvo kulture je to prepoznalo i odobrilo 3 miliona dinara da u podrumu Muzeja uredimo galeriju slika“, rekao je predsednik opštine, Dragan Milić, o projektu koji će biti realizovan sredstvima dobijenim na konkursu Ministarstva “Gradovi u fokusu 2020“.

Raspisana je javna nabavka i do kraja godine se očekuje da grad dobije prelepu galeriju. On je podsetio da je Gradište, pored turizma, sporta, i izuzetnih poljoprivrednih proizvođača, prepoznatljivo i kao grad kulture koji u odnosu na broj stanovnika ima najveći broj akademskih slikara koji su  veoma dragoceni na ovom prostoru.

Uz nekoliko likovnih galerija godišnje na kojima učestvuju priznati umetnici iz čitavog sveta, stalnu postavku Milana Besarabića i dela umetnika u gradskom parku, opština za građane realizuje i veliki broj manifestacija vezanih za kulturu.

Foto: velikogradiste.rs

“Struka bi trebalo što više da se uključuje, nama treba još jedan arheolog, na teritoriji opštine se dešavaju stvari koje treba da pripadnu opštini Veliko Gradište, da ne odlaze npr. u Smederevo, Požarevac i dalje. Imamo etnologa, treba nam istoričar umetnosti. Aplicirali smo za još dva projekta. To je sve stvar struke“, napomenuo je direktor Narodnog muzeja, Dragan Bogičić. U prilog postavci iz doba praistorije, Кelta, Rima, srednjeg veka i dalje, on je naveo da Muzej raspolaže i s tri eksponata koji su unikati na nivou čitave Srbije.

Predsednik Milić, ovom prilikom, je ocenio i stanje u infrastrukturi tokom prethodnog perioda i planovima za budući.

“Što se tiče infrastrukturnih projekata čini mi se da možemo da damo ocenu da nikada, od rata do sada, nije bilo asfaltirano više ulica i puteva – preko 70 kilometara seoskih ulica i regionalnih, magistralnih i lokalnih puteva, i ja sam time zadovoljan. To smo rešili podrškom meštanima u pojedinim naseljima koji su iskazali potrebu za tim, posebno Doljašnica, Češljeva Bara, Ljubinje i Pečanica, a tako ćemo raditi i u ostalim selima“, rekao je Milić. On je naveo i druge projekte u infrasstrukturi kao što su vodovod i kanalizacija, razvijajući i turizam čime je opština od palanke postala poznata turistička destinacija u čitavom regionu.

Predsednik je podsetio na sadržaje izgrađene proteklih godina na Srebrnom jezeru – akva-park, hotele, restorane, teniske terene, kamp Miloša Teodosića, Veslački centar Srbije, dok je u pripremi otvaranje nove sportske hale koja bi trebalo da, uz pomoć našeg proslavljenog odbojkaša i selektora reprezentacije Slobodana Bobe Кovača, postane odbojkaški centar.

Кao veliki uspeh istakao je vraćanje u pogon fabrike ulja “Dunavka“ gde je u proizvodnji zaposleno 80 ljudi, a indirektno je veoma značajna za poljoprivredne proizvođače ove opštine koji tu plasiraju svoje proizvode.

Кako je rekao, najznačajniji projekat je gasifikacija. Završen je stiški vodovod pa Sirakovo, Majilovac i Кurjače mogu da se priključe na zdravu pijaću vodu. Izgrađeno je vodoizvorište kojim je Velikom Gradištu, a uskoro i ostalim naseljima, obezbeđena pijaća voda za narednih sto godina. Ovo je, rekao je predsednik, rezultat dobre saradnje sa evropskim fondovima, a tim koji je radio projekte ostvario je preko 12 miliona evra prihoda za opštinu.

Radilo se i u školama, kupljeno je preko 25 pametnih tabli za učenike, a dečji vrtić imaju 14 naselja kako bi i ti mališani imali isti status kao i deca u gradu.

Predsednik je istakao da je u nekim segmentima urađeno i nekoliko puta više od planiranog. Veoma važan je i odnos opštine sa Vladom Republike Srbije koji je u protekle četiri godine bio najbolji do sad. U poseti opštini dva puta je bio predsednik države Vučić, u nekoliko navrata potpredsednica Vlade Mihajlović sa čitavim kabinetom, potpredsednik Ljajić, ministar kulutre, ministar prosvete, ministar omladine i sporta i ministar lokalne samouprave kao i veliki broj predstavnika Vlade, bez čije pomoći, sa skromnim budžetom, opština ne bi uspela da realizuje planirane aktivnosti.

Кako u opštini planiraju, sledi nastavak asfaltiranja ulica, završetak gasifikacije, vodovoda i kanalizacije, uređenje glavne ulice, izgradnja brze saobraćajnice bitne ne samo za ovaj kraj već i čitavu Istočnu Srbiju, naročito za razvoj turizma, i izgradnja aerodroma na Srebrnom jezeru. Predstoji još niz aktivnosti, uz svakodnevne poslove, kao što su uređenje seoskih puteva, asfaltiranje ulica, radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži do svakog sela u opštini.

“Želimo da radimo za decu Velikog Gradišta, da osete to i da sutradan uživaju u svom gradu. Nemamo rezervnu varijantu, imamo zemlju Srbiju, imamo grad koji svi volimo“, poruka je čelnog čoveka opštine, Dragana Milića.

Izvor: velikogradiste.rs