Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima manifestacionog turizma, kako bi definisali uslove neophodne za održavanje umetničkih i muzičkih festivala tokom avgusta i septembra, koji su označeni kao povoljan period u kontekstu epidemiološke situacije.

Foto: Pixabay

Sastanku su prisustvovali predstavnici festivala Exit, Guča, Beer Fest, Nisville, Lovefest, Arsenal, Beogradski festival igre, koji zajedno sa ostalim organizatorima događaja u Srbiji (godišnje približno 2.000 manifestacija i 14.000 poslovnih i kongresnih događaja) doprinose državnom budžetu sa više od 200 mil EUR i generišu više od 10.000 stalnih i više desetina hiljada honorarnih poslova.

Predstavnici sektora izložili su probleme održavanja festivala i revitalizacije sektora, koji je među najpogođenijim negativnim posledicama pandemije.

Brnabić je najavila da će Vlada vrlo brzo usvojiti jasan plan otvaranja zemlje, i istakla da je održavanje manifestacija i festivala veoma važno, kako u cilju promocije lokalnog turizma, tako i kompletne revitalizacije sektora manifestacionog turizma.

Saopšteno je da će festival Exit biti održan od 13. do 16. avgusta, dok će se niški festival Nisville i festival Lovefest u Vrnjačkoj Banji održati u standardnim terminima – od 13. do 15. avgusta, odnosno od 6. do 8. avgusta.

Festival Guča ove godine biće održan od 6. do 9. avgusta, dok će beogradski festivali Beer Fest i Music Week na Ušću biti održani od 20. do 23. avgusta, odnosno od 28. do 30. avgusta, dok će Beogradski festival igre početi 11. septembra.

Izvor: eKapija