Ministar prosvete Mladen Šarčević predstavio je Okvir Strategije razvoja srednjeg obrazovanja i vaspitanja i celoživotnog učenja do 2027. Najveća promena za koju se zalaže bilo bi obavezno srednje obrazovanje za sve. Dok je ministar hvalio strategiju, predstavnici sindikati imali su neka druga pitanja.

Foto: N1 screenshot

Kako će izgledati obrazovanje do 2027. pokušao je da objasni ministar prosvete Mladen Šarčević. Nekoliko stvari izdvojio je kao najznačajnije.

„Ono što je osnovno jeste da obuhvat dece bude takav da je srednje obrazovanje obavezna kategorija kao što je osnovno. Tu mislim da ćemo moći jako brzo da uradimo nešto, čekamo promenu Ustava. Ključna reč i najveća poluga u priči je državna matura. Naravno, ona se razlikuje na stručno-umetničku i na opštu. I tog dana kada 2022. u junu to bude rađeno, Srbija će u obrazovanju biti druga država“, kaže ministar Šarčević.

Digitalizacija je pojam prekopiran u novu strategiju, a prema rečima ministra planirana su dodatna ulaganja, jer se pokazalo da obrazovni sistem Srbije može da odgovori na izazove, poput onlajn nastave za vreme vanrednog stanja.

Pored svh pohvala strategije od strane ministra, sindikate i dalje brine njihov položaj u društvu. Kažu, imali su razgovore o poboljšanju njihovog položaja.

Mnogo je problema prosvetnih radnika, kažu u sindikatima.

„Imamo, naravno, problem sa malim platama. Mi smo prošle godine počeli da radimo na platnim grupama i razredima. Ne znam da li će to profunkcionisati od 1. janura 2021. godine. Recimo mi već godinama imamo problem nenastavnog osoblja, koje je takođe deo obrazovnog sistema, gde su svi od prvog do šestog stepena, na minimalcu“, rekla je Valentina Ilić.

Danas nije bilo prilike da predstavnici sindikata pitaju ministra o onome što ih muči, a on je predstavljajući Strategiju pomenuo i popravljanje materijalnog položaja prosvetara, kao i infrastrukturna ulaganja.

Izvor: N1