Elektronska prijava dece za upis u predškolske ustanove od ove godine od ove nedelje dostupna još 26 gradova ukupno u 117 gradova, a pre samo godinu dana bila je dostupna samo u 17 gradova. Rok za upis je produžen zbog pandemije do kraja ove nedelje do 15 maja.

Foto: Pixabay

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je, gostujući na RTS-u, da je preko portala Elektronske uprave ove godine omogućen upis dece u predškolske ustanove potpuno elektronski.

Elektronsko podnošenje prijave se vrši jednostavnim popunjavanjem onlajn obrasca, a prilaganje izvoda iz matične knjige rođenih, prebivališta i uverenja o zaposlenju nije potrebno, jer se automatski pribavljaju.

„Preko 40.000 roditelje već iskoristila ovu uslugu prijave u vrtiće do 15. maja“, rekao je Jovanović.

Kaže da Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu pomaže svim roditeljima mogu da se javljaju putem društvenih mreža ali nije strašno i ako ne uspe elektronski pošto oni mogu da to urade na klasičan način.

„Po prvi put ove godine organizujemo elektronski upis osnovne škole. On je ranije bio prvog aprila sad tu pomereno za 1. jun i nekoliko dana pre upisa omogućuje uslugu elektronsko zakazivanje roditelji će moći putem portal Elektronske uprave da izaberu osnovnu školu koji žele, da upišu svoje dete da zakaže termin. Moraju jedanput da odu da bi dete obavilo razgovor i ne moraju da nose opet nijedna dokumenta. Ranije su morala čak četiri dokumenta“, kaže Jovanović.

Jovanović kaže da je prijava poreza na imovinu takođe digitalizovana.

„Ove godine vraćamo sa novim u uslugama po prvi put smo na portal Elektronske uprave ustanovili elektronski sandučići za građane gde će javna uprava elektronski komunicirati sa građanima i ove godine prvi put rešenja utvrđivanju poreza na imovinu stižu na taj elektronski sandučić. Ko god ima nalog na portalu, neće mu doći na kućnu adresu da dobije nego upravo na taj nalog odnosno mejlom će saznati koliko je godišnji porez na imovinu. Upravo tako su već juče građani Apatina i Kuršumlije dobili rešenja porez na imovinu. Za Beograd zavisi od opština“, kaže Jovanović.

Izvor: RTS