Скупштина Србије усвојила је законе о изменама и допунама Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима и Закона о заштити становништва од заразних болести, који је поднела Влада Србије, као и одлуку о промени чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије, који је поднела Социјалистичка партија Србије.

Foto: RTS

Усвојеним предлозима закона о измени Закона о локалним изборима и Закона о избору народних посланика потпис којим бирач подржава изборну листу мора бити оверен код јавног бележника или у општинској, односно градској управи, а у градовима и општинама за које нису именовани јавни бележници у основном суду, судској јединици, пријемној канцеларији основног суда или општинској, односно градској управи.

Уз изборну листу, предвиђено је усвојеним законима, Републичкој изборној комисији се доставља документација која је оверена у складу са тим законом.

Социјалисти су у РИK уменовали Срђана Зорају, уместо Владимира Тасића.

Републички, покрајински и локални избори одржавају се 21. јуна, а померени су са 26. априла због епидемије корона вируса.

Измене закона о заштити становништва од заразних болести, које су данас усвојене, предвиђају казну за одговорно лице у правном лицу које не спроводи дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију од 50.000, уместо досадашњих 30.000 динара.

Посланици су потврдили и да постоје нарочити и оправдани разлози да закони ступе на снагу раније и у року краћем од осам дана.

Гласању у сали присуствовао је и самостални посланик Миладин Шеварлић, који је јутрос у 11 сати почео штрајк глађу због политике власти према питању Kосова и Метохије, називајући је велеиздајом.

У сали нису били шеф Посланичке групе СНС Александар Мартиновић и посланица те странке Сандра Божић, који су почели штрајк глађу због изостанка реакције тужилаштва на насиље посланика Двери Бошка Обрадовића испред зграде парламента у петак.

Испред зграде глађу штрајкује и Обрадовић због изборних услова и са захтевом да почну разговори опозиције и власти да се избори одложе за шест месеци.

Извор: н1