Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је да је у 2019. години забележено 90 случајева у којима су се новинари и медијски радници жалили том удружењу на нападе, притиске и претње или су такви инциденти објављени у медијима.

Kако се наводи у саопштењу, број напада и притисака на новинаре у 2019. години у порасту је у односу на претходне две године, наводе они.

УНС је у 2018. евидентирао 54 случаја напада, притисака и претњи новинарима, а 2017. године 63 таква случаја.

„У 2019. години била су четири физичка напада, два случаја угрожавања сигурности, девет претњи, пет вређања, 16 случајева онемогућавања рада, два хапшења, 21 претња или вређање на друштвеним мрежама, четири сајбер напада и један административни притисак“, наводи се у саопштењу.

Уз поменуте, забележено је још 26 притисака и инцидената: обијање куће, два паљења аутомобила, притисак тужбом, увредљиви плакати…

УНС је реаговао у око 70 случајева.

Највеће повећање напада у односу на прошлу годину су случајеви претњи, говор мржње и вређање на друштвеним мрежама, а у чему предњаче политичари.

УНС је 2018. регистровао шест таквих случајева, а прошле године, троструко више – 21.

Најтеже угрожавање безбедности новинара у последњих 12 година, паљење куће новинара портала „Жиг инфа“ Милана Јовановића забележено је у децембру 2018. године.

Тај случај од априла прошле године пред судом чека свој епилог.

Од четири физичка напада на новинаре и медијске раднике, у три случаја полиција је ухапсила осумњичене.

Осим увреда које су новинарима упућиване преко друштвених мрежа, УНС је у бази бележио и пет других случајева вређања.

Прошле године била су два случаја паљења аутомобила новинара.

Екипи недељника Време почетком године је изгорео аутомобил при повратку из Kосовске Митровице, пред административним прелазом Јариње.

Извор: Бета, УНС