Ceo paket mera pronatalitetne politike, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće poznat do kraja januara, a država će,pored značajnog povećanja roditeljskog dodatka, bespovratno kreditirati stanove za mlade parove sa najmanje 20.000 EUR, rekao je ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović.

Foto: Pixabay/472301

– Još razmatramo čime taj paket može da se obogati i da ponudi više parovima koji žele da stvaraju porodicu i da imaju više dece – izjavio je Dmitrović, navedeno je na sajtu Ministartsva.

Osvrnuo se na izjavu predsednika Vučića, koji je najavio da će roditeljski dodatak za prvo dete sa 100.000 dinara biti povećan na 300.000, dodajući da će povećanja sigurno biti i za drugo i treće dete, ali da iznosi nisu precezirani.

– Mere koje je predsednik predložio su najava značajnijeg i sadržajnijeg odnosa prema pitanju demografije i ubeđeni smo svi, da mogu da daju rezultate, ali ovo je posao gde se rezultati ne mogu videti kao kad asfaltirate put, demografija je dugoročan i vrlo složen problem – naglasio je Dmitrović.

Kad je reč o podsticaju za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, država će, prema rečima ministra, najverovatnije učestvovati sa 20.000 EUR za svaku porodicu.

– Ova mera biće vezana za žene, odnosno, žena će biti nosilac prava vlasništva kako ne bi došlo do zloupotreba – rekao je Dmitrović.

Ministar je naglasio da će novi paket mera doneti još pogodnosti za mlade parove, i da će to biti kruna snažnog zalaganja da se ojačaju porodice i usmeri pažnja svih na njihov vrhunski značaj, jer bez porodica kako je rekao, neće biti ni nas.

– Takođe, mislim da je izuzetno važna i mera koja se odnosi na položaj studenata – rekao je ministar.

On je pojasnio da će studentkinje koje u toku studiranja zatrudne, imati privilegovan položaj po pitanju polaganja ispita, odnosno imaće mogućnost da u saradnji s profesorima biraju termine izlaska na ispite.

– Takav privilegovan položaj bi bio ograničen, na na primer 26 godina, ali bi svakako omogućio mladim ženama da rode jedno ili dvoje dece još u toku studiranja – rekao je ministar.

Ova mera, prema njegovim rečima, povezana je s problemom sterilitata koji se drastično uvećava što je žena starija.

– Iako nemam egzaktne podatke, procena je da stopa steriliteta kod žena do 26 godina iznosi 5%, a da se ona posle 33 godine starosti, pomera na više od 50% – rekao je ministar.