У наредном периоду до лета планира се инсталација још 10 брзих електропуњача дуж ауто-путева под наплатом, кажу у ЈП „Путеви Србије“. На најпрометнијим локацијама до сада је постављено пет пуњача, а расписан је тендер за још три – снаге од 175 киловата.

У ЈП „Путеви Србије“ имају у плану да корисницима електромобила уз бесплатно пуњење омогуће и попуст од 13 одсто приликом плаћања путарине. Пуњачке станице су веома битне јер годишње у Србији на коридорима има више од 60 милиона транзитних пролаза, а све је више електромобила.

„Овим ће сви битнији путни правци у Србији бити покривени електропуњачима, тако да свако ко вози електромобил моћи ће да се креће кроз Републику Србију без икаквих проблема“, каже  Дарко Савић из ЈП „Путеви Србије“.

Убрзаним завршетком изградње коридора, радило се и на завршетку изградње свих наплатних рампи од Суботице до Прешева, односно од Суботице до Димитровграда, те је сада мање чеоних наплатних станица, па самим тим нема ни задржавања.

Значајан је и пораст корисника електронске наплате путарине, односно корисника ЕНП тагова, захваљујући којима возачи практично не морају да застају ни на једној наплатној станици.

„Могу да кажем да имамо скоро сваршен систем за наплату путарине где не морате да станете ни на једној наплатној станици. За једног возача то практично значи да куповном таг уређаја може да прође од Суботице и да ни до Прешева, ни до Димитровграда не стане ни на једној наплатној станици“, рекао је Савић.

У ЈП Путеви Србије, 2008. године било 350 корисника електронског система наплате путарина, а 2019. их је било 385.000. Две трећине теретних возила која пролазе кроз наплатне станице користе таг уређаје, те такође не застају и не задржавају се на наплатним станицама.

Извор: РТС