U termoelektrani Kostolac B gradi se novi blok B3 instalisane snage 350 megavata, koji će biti prvi novi proizvodni kapacitet EPS-a posle 30 godina, a postrojenja bi trebalo da budu potpuno izgrađena do kraja 2022. i novi blok na mreži tokom 2023.

Foto: RTV Biser

Prošle godine stepen gotovosti izgradnje bloka B3 podignut je za čak 26%, kažu u EPS-u uz očekivanje da će do kraja 2022. godine stepen fizičke gotovosti nove termoelektrane biti 99%.
Po sistemu „ključ u ruke“ gradi ga kineska kompanija CMEC, a rukovodilac portfolija ključnih investicionih projekata EPS-a Željko Lazović u ističe da je reč o složenom i kompleksnom, multidisciplinarnom projektu.
– Stigli smo na gotovo 68% kumulativnog stepena gotovosti projekta – ističe on.
Za ovu unikatnu investiciju u Srbiji istovremeno se rade projektovanje, izgradnja objekata na lokaciji i proizvodnja opreme u kompanjima po svetu, najviše u Kini.
– Projektovanje je komplesno posebno zato što je rađeno sa Kinezima koji to rade drugačije nego što se radi u Srbiji. Stepan gotovosti projektne dokumentacije je 95%, dobili smo 12 od 14 građevinskih dozvola – kaže Lazović.
Jasnoće radi dodaje da se radi o 950 sveski projektne dokumentacije od kojih je trenutno urađeno 860-870 sveski, što je prostorno pun dvoiposoban stan dokumentacije.
Tokom do sada izvednih radova ugrađeno je 80.000 kubnih metara betona, iskopano 250.000 kubika zemlje, položeno 3.000 šipova.
– Ogroman posao je urađen do sada, i postavljene su dobre osnove da u 2022. godini završimo realizaciju izgradnje bloka – kaže on.
Proizvodna oprema budućeg postrojenja obuhvata 5-6 hiljada krupnih komponenti koji se proizvode u 130-140 fabrika u svetu, a najveći deo u Kini.
– Složeno je to ispratiti i iskoordinirati, ali na dobrom smo putu. Stepen gotovosti svih uređaja je na nivou 85%, od čega je 47% ili u putu ka nama ili je već isporučeno na lokaciju – rekao je on.
Sumirajući aktivnosti u 2021. godini, Lazović ih opisuje kao period stabilizacije, u koju se ušlo sa završenim radovima ispod kote 0, pa su realizovani radovi iznad nivoa zemlje.
– Početkom 2021. stepen gotovosti imali smo 42%, a sada smo stigli na gotovo 68%. Za 26% povećan je stepen gotovosti ove investicije – rekao je on.
Izdvaja da je za godinu dana urađeno 6.000 tona čelične konstrukcije, na lokaciju je stigao veliki broj opreme, montiran je stator generatora u turbogeneratorsko postrojenje.
– Od 14 sistema bloka pet sistema je dovedeno do stepena gotovosti između 80 i 90%. Stabilizovali smo i napravili izuzetno dobru osnovu za 2022. godinu da privedemo kraju izgradnju, što se tiče izvođenja radova na lokaciji – kaže on.
Lazović kao prelomnu ističe 2022. godinu u kojoj očekuje da na lokaciji u aprilu bude više od 95 odsto opreme, i da se posle završetka izgradnje čelične konstrukcije u martu krene sa montažom kotlovskog postrojenja.
– Očekujemo da u 2022. godini građevinski i sa instalacijom opreme budemo u stepenu gotovosti preko 99%, i da pripremimo sve osnove da krenemo sa prijemom i komišningom da bi pustili blok u rokovima koji je definisan od strane Kineza – kaže Lazović.
Blok B3 je od izuzetnog značaja za elektroenergetski sistem Srbije i planirano je da kao najmoderniji radi u baznom režimu.
– Radiće do god naša postrojenja iz termosektora budu radila. On će biti u pogonu, nadamo se, do 2050. godine. Proizvodiće gotovo 2,5 teravat časova električne energije godišnje, i tako pokrivati između pet, šest odsto naše potrošnje u Srbiji – rekao je on.
Probleme koji su usporili izgradnju bloka Lazović deli na one oko pristupa projektovanju i kovid situaciju.
Kaže da su razlike u načinu projektovanja dovele do kašnjenja što je pomerilo proizvodnju opreme i izvođenje radova, dok je zatim kovid uticao na kašenjenje u samoj realizaciji.
– Puno toga je urađeno da se nivo kašnjenja smanji. Kinezi su postavili novi prodžekt menadžment tim 2018, pa je sa 1,6 procenata realizaciju novi tim podigao na ovih 68 %. Ogroman posao je urađen, ali izgubljeno je neko vreme – kaže on.
Dodaje da je EPS uradio sve da se kašnjenje umanji, te da je angažujući ljude iz te kompanije, konsultante i službe učinjeno sve da se olakša kineskoj strani da lakše i brže krene sa realizacijom.
– Očekujemo da se u narednih godinu i po dana završi realizacija projekta – poručio je on.
Uz izgradnju bloka stvoreni su uslovi i za povećanju proizvodnju i adekvatan transport uglja sa kopova do postrojenja.
Lazović kaže da je završena izgradnja sistema bager-transporter-odlagač koji će omogućiti da se sa devet miliona tona uglja godišnje proizvodnja uglja podigne na planiranih 12 miliona tona.
Pri projektovanju i izgradnji bloka prioritet EPS-a je bila i zaštita životne sredine, a Lazović ističe da je Studija o proceni uticaja prošla javnu raspravu i da je saglasnost dobijena.
Kostolac je nedaleko od Evropske unije, odnosno Rumunije, pa je dobijena i saglasnost rumunske strane na studiju o proceni uticaja.
– Ispunili smo sve što je traženo po našem zakonu i propisima, a i po propisima EU, sa stanovišta zaštite životne sredine – kaže Lazović.
Objašnjava da će već u pogonu biti vršena redukciju zagađujući čestica.
– Azotni oksidi se u kotlovskom postrojenju smanjuju sa nivoa 800 miligrama po m3, na 200 miligrama. Sumpordioksid sa postrojenjem smanjujemo sa 8-9.000 miligrama po kubiku na 150 miligrama. A na kraju čestice letećeg pepela smanjujemo sa jednog gram na 10 miligrama po kubiku vazduha – objasnio je on.
Vrednost izgradnje Bloka je 618 mil USD i realizuje se u saradnji sa partnerima iz Kine, a realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.
U EPS-u navode da je cena investicije ostala u planiranim granicama, jer je ugovor zaključen po sistemu ključ u ruke.
Objašnjavaju da je obaveza kineske kompanije CMEC da u okviru ugovorene cene izgradi celokupno postrojenje, a u skladu sa propisima i zakonima Srbije.