Nagrađivani igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” rediteljke Dane Budisavljević – potresna priča o nesvakidašnjem herojskom činu Zagrepčanke austrijskog porekla koja je za vreme ustaškog režima u Hrvatskoj spasila više od 10.000 srpske dece iz koncetracionih logora, biće prikazan večeras gotovo istovremeno na Radio-televiziji Srbije (RTS) i Hrvatskoj radio-televiziji (HRT), povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Foto: SEE Cult

Na dan kada se obeležava sećanje na proboj poslednje grupe zatvorenika logora Jasenovac, koji je ujedno i dan sećanja na sve žrtve i preživele zatvorenike tog ustaškog logora, “Dnevnik Diane Budisavljević” imaće TV premijeru u 21 sat na Prvom programu RTS-a, a nešto ranije, u 20:05 časova, biće prikazan premijerno i na Prvom programu HRT-a, najavili su producenti iz Hulahopa (Hrvatska) i kuće This and that production (Srbija).

Nakon premijere na 66. Pulskom filmskom festivalu, na kojem je i trijumfovao 2019. godine, “Dnevnik Diane Budisavljevć” imao je veliki uspeh na festivalima i u bioskopima širom regiona, uključujući 15. Slobodnu zonu u Beogradu, na kojoj je imao trostruku srpsku premijernu projekciju, u prisustvu nekih od glavnih protagonista – nekadašnje dece, a sada vremešnih svedoka tragičnih događaja.

Živko, Milorad, Zorka i Nada su se u filmu Dane Budisavljević gotovo 80 godina kasnije vratili u logore svog detinjstva, a tek tada su i saznali da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

“U ime sve dece koje je spasila iz ustaških logora i ispričala istinitu priču osuđenu na zaborav”, Nada Vlaisavljević zahvalila je posthumno Diani Budisavljević, čija je priča zasnovana na njenim dnevničkim beleškama, a dopunjena je igranim, ali i arhivskim materijalom iz vremena NDH, koji je ustupila Jugoslovenska kinoteka.

Priča o Diani Budisavljević pokazuje da je dobro moguće i u najgorim vremenima i da je neophodno suočiti se sa zlom ne samo iz prošlosti, već ga treba prepoznati na vreme i u aktuelnoj stvarnosti.

Podvig Diane Budisavljević bio je decenijama potiskivan, a zabeležen je u dnevniku koji je nakon njene smrti 1978. godine pronašla njena unuka Silvija Szabo. Diana Budisavljević vodila je i detaljnu kartoteku dečjih sudbina, koju joj je komunistička vlast nakon rata nepovratno oduzela 1945. godine, kada su i njeno germansko i građansko poreklo postali nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

U naslovnoj ulozi je Alma Prica, a ostale uloge poverene su Igoru Samoboru, Mirjani Karanović, Tihomiru Staniću, koji je i sam planirao svojevremeno da snimi film o Diani Budisavljević, te Krešimiru Mikiću i drugima.

Koscenaristkinja filma je Jelena Paljan, direktor fotografije Jasenko Rasol, scenografi Dušan Milavec i Ivo Hušnjak, kostimografkinja Martina Franić, a majstorica maske Dušica Vuksanović. Autori muzike su braća Alen i Nenad Sinkauz, a korišćena je i muzika Arsenija Jovanovića.

“Dnevnik Diane Budisavljević” snimljen je u produkciji Hulahopa, u saradnji sa partnerima iz Slovenije i Srbije (This and That Productions), uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra, Slovenačkog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije, fonda Eurimages Saveta Evrope, te potprograma Media programa Kreativna Evropa.

Izvor: SEE Cult