Crveni krst Srbije 6. februara 2021. godine obeležava 145 godina postojanja i rada u našoj zemlji.

redcross.org.rs

 

Inicijator osnivanja Crvenog krsta dr Vladan Đorđević jednom prilikom je rekao:

„Pa kad je pravo, neoboriva istina da smo mi samo trunak merljive materije, a naš život, ma da traje nekoliko stotina godina, samo trenut večnosti, zar nije to prava sreća imati nešto što je kadro tom životu dati vrednost?“Predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović povodom godišnjice organizacije izjavio je :

„Danas obeležavamo 145. godišnjicu na neuobičajen način u kome ima simbolike našeg istorijskog postojanja. Ćud istorije nije bila naklonjena našem narodu i njegovom Crvenom krstu pa je dane i godišnjice često, možda i suviše često, obeležavao rat, stradanje, izbeglištvo, nemilosrdni neprijatelj koji ne želi da pobedi već da satre i zatre. Svoju silu je mnogo više pokazivao na golorukom narodu, ženama i deci, svestan da na bojnom polju od nepokolebljivog i ratobornog naroda sigurno gubi. Zato su uvek civilne žrtve u ratovima na ovom prostoru bile mnogo veće nego bilo gde, što je Crvenom krstu nametalo mnogo teže i brojnije zadatke, opet, nego bilo gde.

Kraj 20. veka koji je Evropi doneo prosperitet, ekonomski napredak i blagostanje, ovim prostorima je doneo ponovo rat, izbeglištvo, siromaštvo i nazadak. 21. vek nam je doneo pak česte prirodne nepogode u liku poplava, požara, zemljotresa i snažnih zima. I na kraju danas, tačnije poslednjih 10 meseci, se borimo sa pandemijom do sada neviđenih razmera.

Pandemija je Crvenom krstu u Srbiji donela nove do sada nesretnute izazove. Crveni krst Srbije, njegovi volonteri i zaposleni, prekaljeni istorijskim iskustvom u borbi sa različitim nedaćama i velikim znanjem u svakodnevnom radu odgovorili su na pandemiju izvanredno, tj. hrabro, mudro, efikasno i znalački dolazeći do svakoga kome smo potrebni. Za ovih 10 meseci smo prešli 823.000 kilometara da bi pružili preko 650.000 direktne pomoći prema pojedincima i obavili preko 320.000 razgovora na našim telefonima nade i podrške.“

Crveni krst Srbije danas ima preko 60.000 volontera, 130.207 članova i 724 zaposlenih u 183 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama i 2 pokrajinske organizacije i sedištu nacionalnog društva.

Izvor: redcross.org.rs