Švajcarska farmaceutska kompanija Roche potvrdila da će brzi test na korona virus javnosti predstaviti krajem ovog meseca, prenosi portal CNBC.

Pixabay

Prema ranijoj najavi posao bi morao da se sprovede sa južnokorejskom fabrikom SD Biosensor Inc, koja već raspolaže brojnim testovima za otkrivanje virusa.

Roche sa njima inače ima ugovor o distribuciji u svetu.

Taj test na antigene virusa SARS-CoV-2 koji je izazvao pandemiju COVID-19, biće dostupan u zemljama koje priznaju oznaku CE, koja je obavezna za proizvode koji ulaze na tržište Europske unije.

Prema saopštenju kompanije, test tačno dijagnostifikuje u više od 96 odsto zaražene pacijente, a u 99 odsto slučajeva je tačan kada pokazuje one koji nisu zaraženi.

„Test služi kao početni skrining za ljude koji su bili izloženi pacijentima zaraženim SARS-CoV-2 ili okruženju gde vlada visok rizik od zaraze. Svakog meseca biće dostupno 40 miliona brzih testova. Taj kapacitet će se udvostručiti do kraja godine“, objašnjeno je u saopštenju kompanije Roche.

Detalji o ceni testa nisu saopšteni, ali je poznato da ona ne zavisi od tehničke opreme u laboratorijama.

To kako se dodaje, znači da može da se koristi za brza i velika ispitivanja. Roche je test nazvao „pristupačnim“, ali nije otkrio detalje o cenama.

Kompanija je saopštila da namarava da zatraži odobrenje za hitnu upotrebu testa u Sjedinjenim Državama, od njihoive Uprave za hranu i lekove.

Autor: Nova ekonomija, CNBC