Током прошле пандемијске године највећи пад индустријске производње међу производима који се иначе доста продају, забележен је код неколико група прехрамбених производа и одевних предмета, као што су пекарски производи, веш, чарапе.

Download from: Image by Jill Wellington from Pixabay
Credit (CSG Swim Gear Ltd)

У Привредној комори Србије позивајући се на податке Републичког завода за статистику (РЗС) за Тањуг кажу да је највише опала производња памучног веша и то за 78%, затим купаћих костима, за 46,6%.

Код одевних предмета, смањена је и производња синтетичких хулахоп чарапа и доколеница, за 10,1% односно 8,1%, те сокни за 9,2%.
Када је о храни реч, упадљиво је смањена производња пшеничних пецива и то 31,3%, док је производња смрзнутих пекарских производа била мања за 5,6%.

Мање је произвођена и минерална вода и то за 11,3%.

Што се извоза тиче, подаци РЗС показују да се међу производима чији је извоз прошле године био већи од 30 мил ЕУР, а забележили су пад извоза, издваја кожа чији је пад извоза скоро преполовљен и износио је 45,9%.

Следе канцеларијске машине са падом извоза за 43,6%, ваљани производи 41,1%, уља од нафте и минерала 33,9, делови машина, машине и уређаји за нискоградњу 28,1, путнички аутомобили 27,3 те бакар, где је забележен пад извоза за 26,2%.

На овој листи је и обућа са падом извоза од 16,6%, као и чарапе, рукавице, шалови, ешарпе, где је пад износио 15,2%.

Извор: еКапија