Tokom prošle pandemijske godine najveći pad industrijske proizvodnje među proizvodima koji se inače dosta prodaju, zabeležen je kod nekoliko grupa prehrambenih proizvoda i odevnih predmeta, kao što su pekarski proizvodi, veš, čarape.

Download from: Image by Jill Wellington from Pixabay
Credit (CSG Swim Gear Ltd)

U Privrednoj komori Srbije pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za Tanjug kažu da je najviše opala proizvodnja pamučnog veša i to za 78%, zatim kupaćih kostima, za 46,6%.

Kod odevnih predmeta, smanjena je i proizvodnja sintetičkih hulahop čarapa i dokolenica, za 10,1% odnosno 8,1%, te sokni za 9,2%.
Kada je o hrani reč, upadljivo je smanjena proizvodnja pšeničnih peciva i to 31,3%, dok je proizvodnja smrznutih pekarskih proizvoda bila manja za 5,6%.

Manje je proizvođena i mineralna voda i to za 11,3%.

Što se izvoza tiče, podaci RZS pokazuju da se među proizvodima čiji je izvoz prošle godine bio veći od 30 mil EUR, a zabeležili su pad izvoza, izdvaja koža čiji je pad izvoza skoro prepolovljen i iznosio je 45,9%.

Slede kancelarijske mašine sa padom izvoza za 43,6%, valjani proizvodi 41,1%, ulja od nafte i minerala 33,9, delovi mašina, mašine i uređaji za niskogradnju 28,1, putnički automobili 27,3 te bakar, gde je zabeležen pad izvoza za 26,2%.

Na ovoj listi je i obuća sa padom izvoza od 16,6%, kao i čarape, rukavice, šalovi, ešarpe, gde je pad iznosio 15,2%.

Izvor: eKapija