Na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za 20 gerontoloških centara obezbeđena je tehnička oprema u vidu smart televizora i tablet uređaja, kako bi se korisnicima olakšala komunikacija sa svojim porodicama, koja je ograničena zbog epidemije Kovid 19.

minrzs.gov.rs

Inicijativa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, realizovana je uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević je na video konferenciji, koja je održana sa predstavnicima i korisnicima tih ustanova, istakla da su korisnici tokom epidemije Kovid 19 pokazali veliku odgovornost i razumevanje za preventivne mere koje se, radi očuvanja njihovog zdravlja, primenjuju u ustanovama.

„Velika ste nam inspiracija, u ovo teško vreme pokazali ste nam kako treba da se ponašamo“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je cilj da svi gerontološki centri u Srbiji budu opremljeni tehničkom opremom koja će olakšati komunikaciju korisnika sa najmilijima.

To je, kako je navela, jedan od načina da korisnici i zaposleni prevaziđu ovaj težak period.

Pomoćnik Generalnog sekretara Vlade Republike Srbije Danijel Nikolić rekao je da je inicijativa ministarke Kisić Tepavčević realizovana u rekordnom roku i da će biti nastavljena, kako bi sve takve ustanove bile opremljene odgovarajućom tehničkom opremom, što će omogućiti bolji kvalitet života korisnika.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap rekla je da je za tu organizaciju bilo veliko zadovoljstvo da učestvuje u realizaciji ove inicijative, a posebno što je pronađen način da se pomogne onima koji su najugroženiji u ovoj epidemiji.

Smart televizore i tablet uređaje dobili su gerontološki centri u Aleksincu, Apatinu, Blacu, Brusu, Vršcu, Doljevcu, Prokuplju, Knjaževcu, Prokuplju, Mataruškoj banji, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rumi, Zrenjaninu, Surdulici, Kučevu, Nišu, Ljuboviji i Užicu.

Direktori gerontoloških centara ocenili su da će oprema umnogome poboljšati život korisnika tih ustanova, a pre svega u pogledu komunikacije sa njihovim porodicama.

Jedan od korisnika Gerontološkog centra Beograd rekao je da donirana oprema omogućava korisnicima da nikad ne budu usamljeni, jer u svako doba dana mogu da se vide sa članovima svojih porodica.

Prema njegovim rečima, tako je obezbeđena svakodnevna komunikacija, što korisnicima omogućava da im daljina ne bude teret.

Izvor. minrzs.gov.rs