Српска православна црква и њени верници обележавају празник Светог Ћирила и Методија 24. маја. Овај дан је у Црквеном календару обележен црвеним словом, што значи да спада у заповедне светковине.

Foto: Vikipedija

На овај празник се не пере, не шије, нити се раде било какви тежи послови.

Ћирило и Методије су били грчка браћа из Солуна, који су ширили писменост и хришћанство међу Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији.

Својим радом они су помагали културни напредак Словена због чега су остали упамћени као „словенски апостоли“.

Они су створили глагољицу, прво писмо Словена. После њихове смрти њихови ученици су наставили њихов просветитељски рад. Преводом литургијских и библијских књига, Ћирило и Методије су ударили темеље словенској писмености. Њихови ученици Климент и Наум су саставили писмо Ћирилицу.

Ова два брата су рођена у Солуну (Ћирило је рођен 827. или 828, а Методије 815. или 820. године). Претпоставља се да су били грчке националности, али су, пошто је Солун био окружен Словенима, научили су словенско–македонски дијалект.

Ћирило је, према књизи ,,Живот Ћирила”, био најмлађи од седам браће и његово крштено име је било Константин. Методијево крштено име је било Михаил, а име Методије је добио када се замонашио на планини Улудаг, у северозападној Турској.

Извор: опанак.рс