Председник Удружења крмачара у Србији Мирко Ђукић најавио је протест одгајивача крмача и произвођача свих врста стоке за 30. мај у Богатићу, због ниских откупних цена меса и великих губитака у производњи.

Ilusytacija/Pixabay

Он је рекао да узгајивачи крмача ради производње прасади имају огромне губитке јер се килограм прасетине продаје по цени од 220 до 260 динара, а „реално би било да цена буде од 300 до 330 динара“.

– Имам 100 крмача и производим прасад за тов, али пошто су цене товљеника такође ниске, пољопривредници не купују прасад за тов – рекао је Ђукић.

Додао је да су сточари незадовољни и због чињенице да им Министарство пољопривреде није испунило захтеве од пре неколико месеци, а главни је био да се смањи увоз смрзнутог меса.

– Смрзнуто увозно месо је затрпало домаће тржиште и тражили смо да се уведу прелевмани како би се заштитили домаћи произвођачи – рекао је Ђукић.

Други захтев је, како је рекао, био да се обележи месо како би потрошачи знали које је домаће, а које увозно које потиче од стоке која се храни и модификованом сојом.

Председник Уније пољопривредних произвођача са седиштем у Сремској Митровци Златан Ђурић рекао је да у обарању цене учествује и држава, односно Републичке робне резерве које ће тржишту понудити 15.000 товљеника, а да је већ у понуди вишак од око 90.000 комада.

– Уместо да пониште закључак Владе којим се преузима 15.000 товљеника од складиштара Робних резерви, већ десетак дана Робне резерве шаљу налоге за испоруку товних свиња својим складиштарима, на већ постојећи вишак на тржишту од 90.000 товљеника, па кланичари не морају да их купују на тржишту – рекао је Ђурић.

Додао је да је „тражња свиња никаква и да је питање живота и смрти јер се празна товилишта не пуне за нови тов и представљају споменик српској пољопривреди“.

Ђурић је рекао да је председник Србије Александар Вучић стопирао усвајање закона о уређењу тржишта јер Нацрт који је у фебруару био на јавној расправи предвиђа, у случају поремећаја на тржишту, јавну интервенцију, односно откуп вишкова по референтној цени коју утврђује надлежно Министарство.

Председник Асоцијације сточара Срема и Мачве Зоран Ерић рекао је да се товљеници продају по 120 и 130 динара по килограму живе ваге и да је поскупљење житарица и остале сточне хране повећало губитке у производњи.

– Произвођачи на сваком товљенику од око 100 килограма изгубе по 4.000-5.000 динара – рекао је Ерић.

Извор: Pixabay