Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da opština Veliko Gradište ima značajne turističke potencijale koji mogu da privuku putnike ne samo iz regiona u kojem je već poznata, već i iz cele Evrope i udaljenih destinacija.

Foto: RTV Biser

Prilikom obilaska Ramske tvrđave, Srebrnog jezera i drugih lokaliteta na toj opštini, sa predsednikom opštine Draganom Milićem i drugim predstavnicima lokalne samouprave, Matić je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u periodu od 2015. do 2021. za projekte razvoja turizma u Velikom Gradištu ukupno opredelilo 179,6 miliona dinara.

„O tome koliko moramo da vodimo računa da nastavimo da podižemo ovu destinaciju govori i podatak da je čak i u pandemiji, prošle godine, ova opština imala značajan turistički priliv, sa čak 800 hiljada turista“, navela je ministarka.

Ona je napomenula da je u planu kreiranje kulturno turističke rute koja će povezati Viminacijum, Ramsku i Golubačku tvrđavu, zbog čega je prioritetno brzo postavljanje pristana u Ramu.

„Projekat za koji je nadležno ministarstvo turizma opredelilo ukupno 23 miliona dinara, dodatno će doprineti atraktivnosti ovog lokaliteta i omogućiti prilaz destinaciji sa Dunava“, istakla je Matić.

Ministarka je takođe rekla da je ministarstvo do sada pomoglo izgradnju Basketbol kampa i Sportske hale na Srebrnom jezeru i istakla da je potrebno sređivanje i samog jezera.

„Ulaganjem u ovaj lokalitet podstičemo razvoj sportskog i nautičkog turizma, koji su među prioritetnim strateškim opredeljenjima. Za razvoj sportskog turizma značajno je i brdo Gorica pored Dunava, a treba uzeti u obzir i potencijale verskog turizma, budući da i manastir Nimnik privlači veliki broj vernika i drugih posetilaca kao spomenik kulture“, poručila je ministarka.

Izvor: mtt